ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Κοινωνική Πολιτική

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γράφει ο Λευτέρης Αντωνόπουλος
(Καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε

Με την ευκαιρία που μας έδωσαν οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού, θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα θέμα που για εμένα είναι ο καθρέπτης της πορείας που ακολουθεί το κάθε κόμμα, την κοινωνική πολιτική.

Ξεκινώντας με την κυβέρνηση και τον Συριζα – ΑΝ.ΕΛ., που τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα μιας και είναι κυβέρνηση ένα χρόνο ήδη, παρατηρούμε μία σαφή μετακίνηση προς το κέντρο και δεξιότερα μπορώ να πώ, γιατί το ασφαλιστικό μόνο προϊόν νεοφιλελευθερης πολιτικής μπορεί να θεωρηθεί. Ο κοινωνικός χαρακτήτρας του κράτους είναι ανύπαρκος, με της ευλογίες της τρόικας, της Γερμανίας και της Ε.Ε. στις οποίες έχει δοθεί λευκή επιταγή να μας διοικήσουν και έχει παραχωρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής μας περιουσίας.

Νομίζω κανείς από την Ε.Ε. δεν φανταζόταν ότι η «κυβέρνηση της Αριστεράς», θα ήταν ο πιο κατάλληλος συνεχιστής της πολιτικής Παπανδρέου – Σαμαρά, κι όλα αυτά μέσα σε μόνο ένα χρόνο. Αυτή η μετακίνηση προς το κέντρο και δεξιά δεν μπορώ να φανταστώ τι αντίκτυπο θα έχει στο κόσμο και είναι πλήρως συνιφασμένη με το πώς θα λειτουργήσει η Ν.Δ. με τον Μητσοτάκη αρχηγό. Αυτή την άποψη τη στηρίζω στο ότι θεωρώ πως η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Σπτεμβρίου, δεν ήταν ψήφος πίστης ή εμπιστοσύνης, απλά ήταν ψήφος με τη λογική του ‘’μη χείρον βέλτιστον’’, απέναντι σε μια αποδεκατισμένη, ακέφαλη τότε και χρεωμένη όλα τα δεινά και τα λάθη της κυβέρνησης Σαμαρά, Νέας Δημοκρατίας.

Στη Ν.Δ. τώρα όπως λένε μπαίνουν σε μια νέα εποχή, όμως ξεκάθαρα ποια θα είναι αυτή η εποχή δεν έχουμε δει ακόμη και θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να χαρακτεί η στρατηγική και να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γαλουχημένος και κλίνει προς το κέντρο, δεν είναι ο σκληροπυρινικός δεξιός, παρόλο που σε κάποια θέματα εκφράζεται κατ’ απόλυτο τρόπο.

Το παράδοξο εδώ είναι πως για να εκλεγει στηρίχθηκε από τη δεξιά και την ακροδεξιά πλευρά της Ν.Δ., (Βορίδης, Άδωνις), σαν ένα de ja vu της ιστορίας του πατέρα του που είχε χρησιμοποιήσει την σκληροπυρηνική δεξιά ομάδα του Αβέρωφ για να εκλεγεί. Τότε, μετά την εκλογή του είχε αποδεκατίσει την ομάδα Αβέρωφ και χάραξε δικιά του πορεία και πολιτική. Μένει τώρα να δούμε αν θα επαναληφθεί η ιστορία για να ολοκληρωθεό το de ja vu. Αυτό βέβαια σημαίνει δύο πράγματα.

Αν ο Μητσοτάκης αποδυναμώσει την ακροδεξιά πλευρά της Ν.Δ. και έρθει προς το κέντρο, πράγμα που το θεωρώ πιο πίθανο, βάζοντας ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής του μία, δήθεν, φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική και παράλληλα θα πλησιάσει τον Καραμανλή. Βέβαια τότε θα έχουμε μία σύγκληση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και μία συμπόρευση έστω και σιωπηλή σε κάποια κοινωνικά και εργασιάκά ζητήματα.

Αν, πάλι, ο Μητσοτάκης μείνει πιστός σε αυτούς που το στήριξαν στις εκλογές αλλά έστω και λίγο κινηθεί προς τη νεοφιλελεύθερη πλευρά στοχεύοντας και σε ψήφους που έφυγαν από τη Ν.Δ. και πήγαν στη Χ.Α. τότε δεν θα έχουμε φυσικά σύγληση, αλλά μία παράλληλη μετακίνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά, χωρίς καμμία αλλαγή στο σημερινό status quo, απλά ξεκάθαρα κοινωνική πολιτική δεν θα υπάρχει πλέον απλά ψίχουλα για να επηβιώνει ο λαός και όχι παροχές για να ζει με αξιοπρέπεια. Κατά τα άλλα τα κόμματα ρυθμιστές (ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους τους, ενώ με τους ΑΝ.ΕΛ. δεν καταπιάνομε για οποιαδήποτε κίνηση προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πιο κοντα σε αυτούς και από ότι φαίνεται η πολιτική τους είναι ταυτισμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που μένει είναι πως και τα δύο κόμματα έχουν ίδια λογική διοικούνται από τη Ε.Ε. και η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν έχει άξονα τους έχοντες και όχι το λαό.

Κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσω και για το Δήμο μας και να πω πως η διοίκηση παρόλο που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, το ότι κάποιοι αποχώρησαν για τα μάτια του κόσμου δεν μου λέι τίποτα, πρέπει να αντισταθεί σε κάποιες προσταγές της κυβέρνησης και μέσα στα όρια που ορίζει ο ‘’Καλλικράτης’’ να ασκήσεις κοινωνική πολιτική, γιατί εκεί θα φανεί ποιος και εάν πραγματικά αντιστέκεται στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για να προλάβω κάποιους όταν μιλάω για κοινωνική πολιτική δεν εννοώ φιλανθρωπίες και συσσίτια, εννοώ παροχές, όχι ημίμετρα για το φαίνεσθαι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s