Το σπίτι τους οι δρόμοι

ΓράφεΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗι η Νίκη Ζερβουδάκη

(Φοιτήτρια ΕΜΠ Τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών)

Φέτος, οι γιορτές στην πόλη μας ήταν λίγο διαφορετικές. Είχαμε όμορφα φωτεινά δεντράκια, ιδιαίτερα στολίδια, φωτάκια και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην πλατεία. Και ας μην ξεχνάμε ότι, μετά από καιρό, είδαμε την περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας κάπως πιο στολισμένη.

Όπως και μετά από αρκετά χρόνια, τουλάχιστον όσο μπορώ να θυμηθώ, αλλάξαμε χρονιά με λίγο χιόνι και πολύ κρύο.

Γενικά, είχαμε πολλούς τρόπους να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων και πιστεύω πως όλοι μας, λίγο ή πολύ, ευχαριστηθήκαμε τις μέρες αυτές.

Υπάρχει ένα κομμάτι συνανθρώπων μας που ίσως δεν το χάρηκαν και τόσο. Υπάρχουν άνθρωποι που το σπίτι τους είναι οι δρόμοι και τα παγκάκια της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι οποίοι, όταν είδαν το χιόνι εκείνη την ημέρα, δεν ένιωσαν το ίδιο με μας και σίγουρα δεν το περίμεναν πως και πως για να «μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων».

Θα σκεφτείς ότι αυτά πάνε κι έρχονται σε όλες τις περιοχές τις Αθήνας. Είχα μία συζήτηση πρόσφατα η οποία είχε θέμα τις δύο κυρίες οι οποίες κοιμόντουσαν και γενικά είχαν εγκατασταθεί στο πεζοδρόμιο έξω από την Εθνική Τράπεζα για πολύ καιρό.
Όλοι τις θυμόμαστε.

Και τέθηκε το ερώτημα : «Πού είναι αυτές; Πού χάθηκαν;». Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα. Μπορεί αυτές οι κυρίες να μην είναι πια στην πόλη μας, να έχουν εγκατασταθεί αλλού ή στην καλύτερη περίπτωση να μην μένουν πια στον δρόμο. Ναι, δεν τους ξέρουμε και ο καθένας θα βοηθήσει την κατάσταση, θα προσφέρει όσο πιστεύει ότι μπορεί. Όμως η προσπάθεια που κάνει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά δεν λύνει το πρόβλημά τους. Ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται και στην πόλη μας και παντού. Το πρόβλημα δηλαδή διαιωνίζεται.

Δεν γίνεται να κάνουμε τα στραβά μάτια πλέον σε τέτοιες εικόνες. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Ο κάθε Δήμος θα κάνει το καλύτερο δυνατό γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε διότι οι καταστάσεις που ζούμε είναι αρκετά δύσκολες. Και για κάποιους είναι πολύ δυσκολότερες απ’ όσο φανταζόμαστε.

Μ’ ένα απλό παράδειγμα, ας θυμόμαστε πως άλλοι έχουν δεδομένο ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι τους κι άλλοι ζουν μέρες χωρίς φαγητό, το έχουν μεγάλη ανάγκη, τους μοιάζει πολυτέλεια. Και ας μην το θυμόμαστε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα….

Εύχομαι σε όλους σας καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και πάνω απ’ όλα λίγη ανθρωπιά.

Πάνω απ’ όλα ας είμαστε άνθρωποι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s