Ο βοσκός του Ελληνικού παραμυθιού…

ΛΕΚΚΑΣ

Γράφει ο Θάνος Λέκκας

(Msc Οικονομολόγος Π.Π, Σύμβουλος Οικονομικών και Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΕΕΤΑΑ)

Σε προηγούμενό μου άρθρο (μόλις προ 2 μηνών) αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και ένα κυβερνητικό στέλεχος που να θεωρεί πως το νέο έτος θα επιστρέψουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς βάζοντας φρένο στην συνεχή φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στην συνεχή αύξηση της ανεργίας.

Το ερώτημά μου αν και ρητορικό είχε σαφείς απαντήσεις που έχουν να κάνουν με την απαράδεκτη και αντιεπενδυτική φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Τότε δεν φανταζόμουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα χειρότερα. Δηλαδή εκτός από την ανυπαρξία επενδύσεων να πάμε ένα βήμα παραπέρα με στόχο ακόμα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που άντεξαν και αντέχουν με χίλια ζόρια την περίοδο της κρίσης να προσπαθεί η κυβέρνηση με τις πολιτικές της να τις οδηγήσει στον αφανισμό.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το προς ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο σε συνδυασμό με την φορολόγηση έμμεση και άμεση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το 60%-70% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία του κράτους και κατά συνέπεια στην μαύρη τρύπα του χρέους.

Στο σημείο αυτό το αφήγημα της πρώτης φοράς αριστεράς που πολλοί λόγω της απελπισίας τους πίστεψαν και επένδυσαν επάνω σε αυτό φαίνεται να ξεθωριάζει. Ο Πρωθυπουργός, ως άλλος βοσκός του γνωστού παραμυθιού δεν γίνεται πλέον πιστευτός από κανέναν.

Όταν ποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή πλούτου σε μια χώρα πως είναι δυνατόν αυτή να ορθοποδήσει ποτέ. Όταν γείτονες χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία χαμηλώνουν τους φορολογικούς τους συντελεστές με σκοπό να προσεγγίσουν επενδυτές πως θα μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως χώρα σε ένα διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όταν ακόμα και οι λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην ελληνική επικράτεια δεν βλέπουν την ώρα να μετακομίσουν και να αλλάξουν την έδρα τους προκειμένου να απαλλαγούν από τους δυσβάσταχτους φόρους, πως ακριβώς περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση και να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία. Υπάρχει άραγε κανείς να απαντήσει, η καλύτερα να ρωτήσουμε τον τοίχο…

Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις είναι αρνητικές. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως σε 3 το πολύ 6 μήνες οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα έχουν πιαστεί, μια νέα τρύπα στον προϋπολογισμό θα κάνει την εμφάνισή της και η τρόικα (ναι αυτή που θα ξαναέβλεπε την Ελλάδα μόνο από το αεροπλάνο ή για διακοπές) και συνεπώς η κυβέρνηση θα απαιτήσει νέα μέτρα προκειμένου αυτή να καλυφθεί. Μύλος.

Και τότε αναρωτιέμαι πιο θα είναι το αφήγημα του βοσκού του Ελληνικού παραμυθιού…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s