ΤΟ GREXIT EINAI ΑΔΥΝΑΤΟ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Γράφει ο Χρήστος Τριανταφύλλου

(Διευθυντής Εκδόσεων “Περίπλους”, Πρόεδρος Συνδέσμου
Μικρασιατών

“Οι κύριοι στόχοι της Ένωσης είναι η προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της» αναφέρει στις ιδρυτικές της αρχές η Ευρωπαϊκή Ένωση στο άρθρο «Οι στόχοι της Ένωσης».

Και εξειδικεύει:

«Η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα.

Η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και ανόθευτος.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, με γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, την άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο, και το υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Η προαγωγή της επιστημονικής και τεχνικής προόδου.

Η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής προστασίας, η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η προαγωγή της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής και της αλληλεγγύης μεταξύ των “κρατών μελών.”

Μια απλή ανάγνωση των παραπάνω προκαλεί σήμερα το γέλωτα. Γιατί αναλογίζεται κανείς τη σημερινή πραγματικότητα στην Ένωση, τον τρόπο που οι «μεγάλοι» συμπεριφέρονται στους «μικρούς», τον διαχωρισμό των χωρών μελών σε εκλεκτούς και PIGS, την προσπάθεια εξυπηρέτησης των οικονομικών και άλλων συμφερόντων κάποιων από τα μέλη σε βάρος των υπολοίπων.

Πέρα από το ποιος φταίει και ποιος όχι, το αποτέλεσμα δείχνει πως αν σήμερα μπορεί κανείς με μια ματιά να δει την τεράστια απόσταση της πραγματικότητας από τους στόχους της ίδρυσης της ένωσης, δεν θα περάσει πολύς χρόνος που αν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί, θα διαδέχεται η διάσπαση η μια την άλλη κάθε συνδετικού κρίκου της Ευρώπης.

Και εκείνο που θα μείνει είναι ότι η Ευρώπη έχει χρώμα ελληνικό.

Το όνομά της και τα ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αποτέλεσαν και αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού και του δυτικού πολιτισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s