ΑΠΟΦΑΣΗ – ΒΟΜΒΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αναδημοσιεύουμε από iskra.gr

-----0000elegk

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Μπροστά σε δημοσιονομικό σοκ κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως συμβαίνει αυτή τη φορά με τους γιατρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής (21/2), η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημοσίευσε απόφαση που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/2012 (με τον ν.4093/12) στους μισθούς και στις συντάξεις των γιατρών του ΕΣΥ.  

Η απόφαση-βόμβα, αναφέρει η εφημερίδα, που δικαιώνει μια συνταξιούχο γιατρό ακολουθώντας ουσιαστικά τη νομολογιακή γραμμή που χαράχθηκε στην υπόθεση των ενστόλων στο ΣτΕ, ξακαθαρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4093/12 που έφεραν μειώσεις στους μισθούς των εν ενεργεία γιατρών του ΕΣΥ και στις συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/8/12.

Μία από τις βασικές αποδοχές στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΕΣ, στην εν λόγω υπόθεση της συνταξιούχου ιατρού, ήταν ότι οι περικοπές του ν. 4093/2012 έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις, εάν δηλαδή απομένουν αποδοχές επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάλογες της αποστολής των ιατρών.

Αλλά και ότι οι περικοπές αυτές επιβαρύνουν και πάλι τις ίδιες κατηγορίες πολιτών (περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου) χωρίς να μπορεί να στηριχθεί η συνταγματικότητα των μέτρων στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ούτε στην μνημονιακή πρόβλεψη γα μείωση 12% των ειδικών μισθολογίων. Και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για τήρηση των συνταγματικών αρχών: ισότητα στα βάρη, αναλογικότητα, σεβασμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αν εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση, το κόστος αποκατάστασης (μόνο) των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΕΡI ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ:

«Η μη εφαρμογή, από την κυβέρνηση, αποφάσεων Ανωτάτων Δικαστηρίων, περί αντισυνταγματικότητας μνημονιακών συνταξιοδοτικών περικοπών, συνιστά ωμή παραβίαση της Δημοκρατίας»

Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των γιατρών του ΕΣΥ, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου Δικαστηρίου και του ΣτΕ, που επίσης έκριναν αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι οποίες ίσχυσαν μετά την 1-8-2012.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν εφαρμόζει, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, αυτές τις αποφάσεις των 2 Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, αλλά και προσπαθεί, με τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που προωθεί στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιό της, να νομιμοποιήσει αυτή την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική πρακτική, που ταιριάζει σε αποικίες και όχι σε ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα.

Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων, με τους συντονισμένους και κλιμακούμενους αγώνες τους, μπορούν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις των 2 Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων, και να αποσύρει άμεσα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιό της, το οποίο οδηγεί σε νέες περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s