ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΙΚΑ |Κηδείες και κηδείες…

11214047_1011276312270611_1005725841175524340_n

Γράφει ο Χρήστος Τριανταφύλλου

(Διευθυντής Εκδόσεων “Περίπλους” – Πρόεδρος Συνδέσμου Μικρασιατών Ν.Φ – Ν.Χ)

Η κηδεία ενός προβεβλημένου προσώπου, όταν καθίσταται παλλαϊκή, επιβεβαιώνει την εκτίμηση του κοινού, στην περίπτωση δε που πρόκειται για κηδεία καλλιτέχνη ή δημιουργού γενικότερα, την ψυχική επικοινωνία της λαϊκής ψυχής με εκείνη του θανόντα.

Όταν δε ο καλλιτέχνης φεύγει πρόωρα φορτίζεται και με το «άδικο» του να μη χαρεί την ζωή του, αλλά και οι θαυμαστές του να μη χαρούν όλα όσα μπορούσε να τους δώσει. Με άλλα λόγια η απόλυτη τραγικότητα του γεγονότος κάνει εξηγήσιμη την πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου.

Πριν από λίγες μέρες κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στην Ν. Φιλαδέλφεια μια σπουδαία προσωπικότητα, όχι μόνο των Μικρασιατών, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του δυτικού κόσμου ολόκληρου, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.

Θα αναφερθώ στη ζωή και το έργο του επειδή ελάχιστοι τον ξέρουν:

Ο Κ. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913 και με την καταστροφή της εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα και πέθανε μια μέρα πριν από τα 104 του γενέθλια!

Δίδαξε Φιλοσοφία του Δικαίου και Φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Nancy της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας. Έχει τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Ελλάδος, Γαλλίας και Ιταλίας. Έγινε Ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς επίσης των Ακαδημιών της Ρουμανίας και της Μασσαλίας. Προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι, για τις ιδέες του διώχθηκε και εξορίστηκε.

Έχει συγγράψει 32 βιβλία φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής, με κορυφαίο τη Φιλοσοφία του Δικαίου, όπου αναδιαρθρώνεται το σύστημα του δικαίου. Εξαίρετα είναι και τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας, όπως τα Ελληνικά (1998), Επίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα (1987).

Άλλα αυτοτελή έργα του είναι τα Φιλοσοφίας Eγκώμιον (1999), Περί προσώπων και θεσμών (2000), Φήμη απόντων (1995), Φιλοσοφία και Θεωρία του Πολιτισμού (2001), όπως και τα ξενόγλωσσα Greece 1821-1971 (1973), Etudes sur la liberte (1974), Aristote sur la famille et la justice (1983), Philosophy of History in Ancient Greece (1991), La philosophie politique de Platon (1997).

Το μνημόσυνο αυτό από την εφημερίδα μας στον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο αποτελεί οφειλή στην μεγάλη αυτή Μικρασιατική προσωπικότητα για την οποία οι Μικρασιάτες θα πρέπει να είμαστε περήφανοι.

Η κηδεία του έγινε με πολλά στεφάνια βέβαια, με παρόντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ακαδημία Αθηνών, καθώς επίσης και με την παρουσία πολλών επιστημονικών φορέων. Παρόλα αυτά υπήρξε παρουσία ελάχιστων ανθρώπων και αυτό σε συνδυασμό με την εντελώς διαφορετική κηδεία του νεαρού λαϊκού τραγουδιστή.

Αυτό είναι άξιο σκέψης, ως κοινωνικό φαινόμενο…

Ο καθένας ας αναλογισθεί και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

ak-708_4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s