ΝΙΚΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ – Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ (αποκλειστικό)

τ1

ΝΙΚΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ
Δήμαρχος Νέας Φιλαδελφείας 1951 – 1965
Πρόεδρος Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (1965)

 

H Αναγέννηση έχει την μεγάλη τιμή και χαρά να δημοσιεύσει αποκλειστικά από αυτό το φύλλο και σε συνέχειες το λεύκωμα στην μνήμη του Δημάρχου Ν. Φιλαδελφείας (1951-1965) Νίκου Τρυπιά, που πριν 10 ακριβώς χρόνια, στις 21 Ιουνίου 2006 παρουσιάστηκε στον αίθριο χώρο του ΠΠΙΕΔ μετά από πρόσκληση της οικογενείας του.

Την παρουσίαση του λευκώματος που συνέγραψε ο εγγονός του Νίκου Τρυπιά, ο Νίκος – Τρυπιάς Αλεξάνδρου έκαναν εκτός από τον συγγραφέα του η Λίτσα Καπετάνου, ο Νίκος Μηλιώρης, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Χάρης Τομπούλογλου και η Ρένα Χωρέμη – Θωμοπούλου.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή κειμένων ή φωτογραφιών (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη του βιβλίου

 

Α’ ΜΕΡΟΣ

Πρόλογος

Η σκέψη ότι ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του τόπου που γεννήθηκε, ή μεγάλωσε κατοικεί καθώς και τα πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη τους, στην πορεία του χρόνου, με οδήγησαν στην απόφαση να σταχυολογήσω μερικά περιστατικά από την παρουσία του παππού μου Νίκου Τρυπιά στην Ν. Φιλαδέλφεια.

Δεν το χωρούσε άλλος τόπος ούτε για λίγες μέρες, γι΄αυτό δεν έλειψε ποτέ ούτε για διακοπές παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.

Το παρόν πόνημα δεν είναι παρά μια κατάθεση ψυχής και μνήμης στον πρόγονό μου, που αγάπησε πολύ τους συνανθρώπους του και αγαπήθηκε το ίδιο από μεγάλο κομμάτι του λαού.

ΝΙΚΟΣ – ΤΡΥΠΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Προς τη γη της μάνας Ελλάδας

Μέσα στο σκοτάδι η Αννεζώ με τα δυο αγόρια της και το κορίτσι της τραβούσε προς το καΐκι που θα τη μετέφερε στη γη της μάνας Ελλάδας για να γλιτώσουν από τη μανία των Τούρκων που είχαν σκοτώσει τον άνδρα της στα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Θαλασσοδάρθηκαν μέχρις ότου έφθασαν στο Νέο Φάληρο για να φιλοξενηθούν από μια εύπορη και ευαίσθητη οικογένεια.

Η μάνα και τα αγόρια άρχισαν να εργάζονται, ενώ η κόρη στο σπίτι φρόντιζε το φτωχό νοικοκυριό.

Περνούσαν τα χρόνια και ο καθημερινός μόχθος της μάνας και των παιδιών της, τους εξασφάλισε σιγά-σιγά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σε λίγα χρόνια, με την παραχώρηση από το κράτος οικοπέδων και σπιτιών για τους πρόσφυγες, μετακομίζουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον προσφυγικό οικισμό που τότε είχε αρχίσει (1927 – 1928) να δημιουργείται.

Ο μεγάλος γιος της Αννεζώς, ο Νίκος ξεχώριζε για την εξυπνάδα του, την εργατικότητα, την καλοσύνη του και τη λεβεντιά του.

Ακόμη άλλο χαρακτηριστικό του ήταν η ανάμιξή του από μικρή ηλικία στην πολιτική δράση. Βενιζελικός μέχρι το κόκαλο όπως όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Συμπαραστεκόταν σε κάθε συνάνθρωπό του που είχε πρόβλημα, πρόθυμος πάντα να προσφέρει την εξυπηρέτησή του.

Πολύ νέος, σε ηλικία 25 ετών, παντρεύεται την συμπατριώτισσά του Αναστασία Αρναούτη, μια γυναίκα προικι¬σμένη με έμφυτη αρχοντιά και σωφροσύνη, που έμελλε να παίξει ευεργετικό ρόλο στην παραπέρα πορεία και εξέλιξη του άνδρα της.

Από το γάμο τους γεννήθηκαν τέσσερις κόρες, πρώτη η Ανδρονίκη, δεύτερη η Φιλία, τρίτη η Άννα και τέταρτη η Μαρία.

Η ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών του, από την μάνα τους κυρίως ήταν άριστη, γι’ αυτό πολλές φορές όταν οι φίλοι ψήφιζαν τον Τρυπιά στις δημοτικές εκλογές, όπως θα περιγράφω στη συνέχεια, του έλεγαν μαζί με εσένα ψηφίζουμε και την υποδειγματική οικογένειά σου.

Πιστός φίλος του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου έκλαιγε σαν μωρό παιδί όταν πληροφορήθηκε το θάνατό του.

Από τις διηγήσεις της μητέρας μου θυμάμαι να μου λέ¬ει ότι ήταν η πρώτη φορά που είδε τον πατέρα της να κλαίει και της έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί δεν μπορού¬σε ακόμη να καταλάβει, αφού ήταν μικρό κορίτσι, ότι η ευαισθησία και η συναισθηματικότητα συνυπάρχει με το δυναμισμό τις περισσότερες φορές.

Λόγω της μεγάλης του αγάπης και αφοσίωσης προς τον μεγάλο Ελευθέριο Βενιζέλο, ο γιος του Σοφοκλής Βενιζέλος εχάρισε τη φωτογραφία του πατέρα του με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Νίκο Τρυπιά. Το ίδιο έκανε και ο Γεώργιος Παπανδρέου με τη φωτογραφία του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s