Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας  στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού ο Συνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής συμμετείχε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στο Θέατρο «Μάνος Ξυδούς»  Πολιτιστικό Πάρκο Αγίων Αναργύρων παρουσιάζοντας ντοκιμαντέρ με θέμα «Μικρά Ασία – Ανταλλαγή πληθυσμών 1922 – 1924″και μικρασιάτικα παραδοσιακά έθιμα.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ Χρήστος Τριανταφύλλου αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκο Σαράντη και τον εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Περικλή Παπαγεωργίου για την πρόσκληση τους, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά, ως Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας που ίδρυσε η αείμνηστη γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου, χαιρετίζω την αποψινή μας εκδήλωση…»  

«Ιστορικοί από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία, μιλούν για την μεγάλη Ιστορία, ενώ πρόσφυγες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης…»

«…Το συγκεκριμένο ελληνικό μικρασιάτικο έθιμο που θα παρουσιάσουμε έρχεται από την Καππαδοκία.  Τα τελευταία χρόνια, θέλει το έθιμο αυτό να γίνεται γνωστό και στις μανάδες  ολόκληρης της Ελλάδας, ειδικότερα όμως στη περιοχή της βορείου Ελλάδος  και στην περιοχή της Αττικής.

Στην Καππαδοκία λοιπόν, όταν άρχιζε να περπατάει το παιδί, η μάνα το γιόρταζε και το έκανε γνωστό φτιάχνοντας περπατόπιτα.

Η μάνα έφτιαχνε μια μεγάλη πίτα και  κρατώντας το χέρι του παιδιού, θα έπρεπε να σταυρώσει την πίτα τρεις φορές και να την κόψει σε κομμάτια, το μεγαλύτερο κομμάτι  το πήγαινε στην νονά ή στο νονό, όπου ήταν υποχρεωμένοι να του αγοράσουν τα πρώτα του παπούτσια…»

«..Ελπίζουμε και πιστεύουμε η συνεργασία μας να διευρυνθεί στο μέλλον ώστε οι πολιτιστικές παραδόσεις του Ελληνικού Μικρασιατικού Ελληνισμού να βρουν γόνιμο έδαφος στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό που διαθέτουν αρκετούς μικρασιατικής και προσφυγικής καταγωγής κατοίκους…»

Απαντώντας ο υπεύθυνος πολιτισμού του Δήμου Περικλής Παπαγεωργίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Διοίκησης του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού για την συμμετοχή του Συνδέσμου Μικρασιατών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και τόνισε ότι αυτή είναι η απαρχή μιας στενής συνεργασίας για την διατήρηση και διάδοση των πολιτιστικών παραδόσεων του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο χώρο αυτού του Δήμου. (ας σημειωθεί ότι στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού δεν έχει συσταθεί σύλλογος Μικρασιατών, αν και αρκετοί από τους κατοίκους έλκουν την καταγωγή τους από την Μικρά Ασία.

Στο τέλος της εκδήλωσης μέλη του Συνδέσμου πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους την παραδοσιακή Καππαδοκική  «περπατόπιτα» .

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν: o Αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων Νίκος Παντελιάς, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Χρήστος Κοπελούσος, ο Αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Γιάννης Ασπρόμουγγος κ.α

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s