ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

c5-2_program_008_d07-09-30_mnhmeio-mikrasiatwn

ΔΕΛΤΙΟ TYΠΟΥ

 

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

Διαβάσαμε στο τοπικό Blog «H Αλήθεια» τα εξής:

«Ο Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής διοργανώνουν την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:30, σε συνεργασία με τον Παραδοσιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος «Η Φιλαδέλφεια», όπου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον ιστορικό Μιχάλη Βαρλά με θέμα:

«14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας» στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους – δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας για τα εξής:

O καθένας δικαιούται να τιμά τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής με τον τρόπο που επιθυμεί.

Ο επίσημος όμως ορισμός της επιμνημόσυνης δέησης έχει ορισθεί επίσημα από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος – στην οποία συμμετέχει ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»- η ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στον Μητροπολητικό Ναό Αθηνών και εν συνεχεία με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Κατ΄ αντιστοιχίαν τελούνται αντίστοιχες τελετές, όπου υπάρχουν απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων από διάφορους φορείς.

Στα πλαίσιο αυτό – όπως κάθε χρόνο – την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 10 πμ ο Σύνδεσμός μας τελεί το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Φιλαδέλφειας της Κοίμησης Θεοτόκου.

Εν συνεχεία θα μεταβούμε στο Μνημείο Μικρασιατών προκειμένου – όπως κάθε χρόνο – να γίνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί και καταθέσεις στεφάνων.

Οι πολιτικές και δημοτικές αντιπαραθέσεις εννοείται ότι δεν έχουν θέση σε τέτοιες – εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου εκδηλώσεις.

Επομένως κανένα σχόλιο από τον Σύνδεσμό μας για τα όσα γράφονται και συνοδεύουν το δημοσίευμα του τοπικού blog «H Αλήθεια».

 Όσον αφορά την διάλεξη που συνδιοργανώνει ο Δήμος με τον νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με ομιλητή τον ιστορικό Μιχάλη Βαρλά, συνεπείς στην κληρονομιά της αξέχαστης γιαγιάς Φιλιώς Χαϊδεμένου, που ήταν η ιδρυτική Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου μας πριν 3 χρόνια που αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρλάς για την γιαγιά Φιλιώ, χωρίς κανένα περαιτέρω δικό μας σχόλιο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

 

Παρατηρήσεις και αγανάκτηση μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών, στο Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου καθώς μας πληροφόρησαν ότι σε εκδήλωση που παρευρέθησαν την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στο ΠΠΙΕΔ, ο καλεσμένος ομιλητής κ. Μιχάλης Βαρλάς κατέκρινε δημόσια πρόσωπα –σύμβολα όπως τη Φιλιώ Χαιδεμένου, η οποία συν τοις άλλοις δεν βρίσκεται εν ζωή για να απαντήσει, ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ εκείνα που κατά καιρούς έχει διηγηθεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν τα έχει ζήσει η ίδια, αλλά τα έχει ακούσει, υπονοώντας πως τα γεγονότα είναι διαφορετικά από τα λεγόμενά της.

Πέρα από το γεγονός ότι όσα έχουν διηγηθεί εκείνοι που ζούσαν στην Καταστροφή αποτελούν μαρτυρίες και ως τέτοιες έχουν κατατεθεί για να κριθούν από την Ιστορία και όχι από τον καθένα μας, θεωρούμε ότι οι αναφορές σε αυτές τις Μαρτυρίες πρέπει να γίνονται με προσοχή και αφού ερευνηθούν με προσοχή.

Οι καιροί δεν είναι εύκολοι και ούτε αθώοι. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο τα λεγόμενα ιστορικών, ιδίως όταν είναι καλεσμένοι σε χώρους που φυλάσσονται οι παρακαταθήκες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, να τύχουν εκμετάλλευσης … «ρεπούσειας» φύσεως.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

 

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Χρήστος Τριανταφύλλου                                                   Χρήστος Κοπελούσος

2 thoughts on “ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

 1. Να πάτε και να παρέμβετε στην εκδήλωση που θα μιλήσει ο Βαρλάς. Είναι ανοιχτή δημόσια εκδήλωση του δήμου και δικαιούται να πάει ο κάθε δημότης. Πόσο μάλλον ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ (και όχι διορισμένος) Πρόεδρος ενός συλλόγου που άπτεται του θέματος. Πρέπει να καταλάβουν οι διοικούντες ότι δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα φαντάζονται τα πράγματα ή όπως θα τα ήθελαν. Ούτε η ιστορία ξαναγράφεται κατά το δοκούν ούτε έχει διορίσει ο λαός κανέναν ως δικαστή για να κρίνει τις ζωές των άλλων. Ειδικά μάλιστα αν έχει λερωμένη τη φωλιά του.
  Outing λέγεται και είναι απλό.
  Πηγαίνετε να παρέμβετε.
  Εδώ παρεμβαίνουν κάτι ομάδες απροσδιόριστων πεποιθήσεων με φωνές, επεισόδια, επιθέσεις κλπ. Δυναμικά και πολιτισμένα, μπορείτε και πρέπει να παρέμβετε.

  Μου αρέσει!

 2. Είναι ευκαιρία ο αστικός κόσμος της πόλης που είναι και πολλοί περισσότεροι από τους επαναστάτες του φεϊσμπουκ να στείλει ένα μήνυμα. Συμφωνώ με φΙλος on 9 Σεπτεμβρίου 2016 στο 09:34 said:

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s