Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας έκανε και πάλι την διαφορά! Παρά τον αδυσώπητο πόλεμο του Άρη Βασιλόπουλου… (ρεπορτάζ)

 

img_1198

 

Με μεγάλη επιτυχία – και παρά τον αδυσώπητο πόλεμο του Άρη Βασιλόπουλου και της παρέας του – ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας πραγματοποίησε και φέτος το επίσημο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποιήθηκε η θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας Πατρός Επιφανίου που εκπροσωπούσε τον Μητροπολίτη μας κ.Γαβριήλ, ο οποίος την ίδια ώρα χοροστατούσε σε ανάλογη τελετή στην Νέα Ιωνία.Μαζί του συλλειτούργησαν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Πατέρας Παντελεήμων Παπασυνεφάκης με τους συνεφημερίους του.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Πατήρ Επιφάνιος μίλησε θερμά για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, την καταστροφή του 1922, τις θυσίες κλήρου και λαού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί φραστικά «στις δυνάμεις και τους ανθρώπους του σκότους» που επιβουλεύονται- όπως είπε – την ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη και τον ελληνισμό. Επίσης εξήρε το έργο που επιτελούν τα Μικρασιατικά Σωματεία για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής. Ιδιαίτερα επαινετική αναφορά έκανε στον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και τον Πρόεδρό του. Στη συνέχεια τελέσθηκε μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής με την παρουσία τοπικών φορέων, προσωπικοτήτων, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας και πλήθους κόσμου, που κυριολεκτικά είχε κατακλύσει τον Ναό. Μετά το πέρας του μνημόσυνου, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών μοίρασε κατά την έξοδο τα καθιερωμένα κόλλυβα στο εκκλησίασμα.

ΠΟΜΠΗ προς το ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Στη συνέχεια, με επικεφαλής τις σημαίες και τα λάβαρα, όσοι από τους συμμετέχοντες μπορούσαν – μεταξύ των οποίων και αρκετοί ηλικιωμένοι μικρασιατικής καταγωγής συμπολίτες μας – κατευθύνθηκαν εν πομπή προς το Μνημείο Μικρασιατών. Οι παλαιοί πρόσκοποι έκαναν την έπαρση της ελληνικής σημαίας κατά την έναρξη της τελετής.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΑΠΟ τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας κ.Γαβριήλ, ο οποίος προσήλθε ενωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών του, εψάλη το τρισάγιο μπροστά στο Μνημείο Μικρασιατών με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλου Πατρός Επιφανίου, του Προϊσταμένου του Ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονος Παπασυνεφάκη, του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Κοσμά του Αιτωλού Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Ηλιάκη και άλλων ιερέων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του Προέδρου του Συνδέσμου & ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

…Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, ακριβώς επειδή υπήρξε τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο του Ελληνισμού, αλλά ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού. Οι απόγονοι των κατοίκων της γης της Ιωνίας, που έφερε τον πολιτισμό στο Δυτικό κόσμο, αφανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από εκείνους που ευεργέτησαν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους Τούρκους ως  τους πρόθυμους εκτελεστές τους.

 Σαν να μην έφταναν αυτά, υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, το 1930, η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν χάρισε στο τουρκικό δημόσιο τις περιουσίες τουλάχιστον ενάμιση εκατομμυρίου Μικρασιατών Ελλήνων. Μια απροκάλυπτη ληστεία, με τη συγκατάθεση της Κοινωνίας των Εθνών…

… «Καθώς θα περπατάς στην Πόυντα, στην ξακουστή παραλία της Σμύρνης στο ΚΑΙ, με τις τραγικές αναμνήσεις των αιματοβαμμένων νερών της προκυμαίας, της παραλίας της σφαγής και του πόνου και όχι ασφαλώς του συνωστισμού

– άπαγε της βλασφημίας –

και θα ακούς τους θρήνους της απελπισίας και την απόγνωση εκείνων των πατέρων και αδελφών μας με τον μπόγο στο χέρι, μεταξύ ζωής και θανάτου, οι οποίοι τώρα, περιβεβλημένοι με λευκές στολές, βρίσκονται όλοι στο Παράδεισο – από τον επίγειο παράδεισο της Σμύρνης στον επουράνιο.

θα θυμάσαι και θα αναπολείς το παρελθόν, αλλά θα κοιτάζεις μπροστά τώρα τα αναμμένα κεριά κατά τον Αλεξανδρινό Κωνσταντίνο Καβάφη.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, η φετινή επέτειος 94 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή και την σφαγή της Σμύρνης, είναι ένα νέο ξεκίνημα, γιατί η Σμύρνη μας, η πατρίδα της καρδιάς μας απέκτησε και πάλι τον θρησκευτικό της ηγέτη.

94 χρόνια μετά, η Σμύρνη ξανά έχει Έλληνα χριστιανό ορθόδοξο Δεσπότη

Για εμάς εδώ στην Νέα Φιλαδέλφεια και την Νέα Χαλκηδόνα αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός, όπως εξαιρετικής σημασίας σπουδαίο γεγονός είναι ότι ο τοπικός μας Δεσπότης ο Μητροπολίτης μας κ. Γαβριήλ, μετά από πολλά χρόνια από την εποχή του αείμνηστου μικρασιάτη Δημάρχου μας Νίκου Τρυπιά και του από Φιλαδελφείας Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου,  λαμπρύνει με την παρουσία του και την ευλογία του τις τελετές μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού και με τις φετινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε τιμά με τον καλύτερο τρόπο τις ρίζες μας…

Τις εκφωνήσεις έκανε η φιλόλογος-συγραφέας και μέλος του Συνδέσμου Κωνσταντίνα Σόγια.

Στεφάνια ή αντί στεφάνου ποσά υπέρ κοινωνικών φορέων κατέθεσαν εκτός από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών, ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης», ο Σύλλογος Αντιοχειτών, ο Σύλλογος Ρουμελιωτών, ο Σύλλογος Κρητών, ο Σύλλογος Γονέων και ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Οι Παλαιοί Πρόσκοποι, η ΠΑΕ ΑΕΚ, η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Μεταξύ των παρισταμένων διακρίναμε τους: Χρήστο Κοπελούσο Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννη Τομπούλογλου Δημοτικό Σύμβουλο, Κώστα Καραΐσκο τοπικό Σύμβουλο Νέας Χαλκηδόνας, Ντίνο Κυριαζή Πρόεδρο του Συνδέσμου Ρουμελιωτών, Γιώργο Ουσταμπασίδη π. Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων, την Κασσιανή Ελευθεριάδη και αντιπροσωπία με παραδοσιακές στολές του ίδιου Συλλόγου, την Κατερίνα Γιαζιτζή Πρόεδρο του Συλλόγου Αντιοχειτών, την συγγραφέα Ευφροσύνη Κακογιαννάκη εκπρόσωπο του Συλλόγου Κρητών, την Τασούλα Βασιλειάδου Πρόεδρο του τοπικού Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Ρούλα Πατίλη Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, τον Πρόεδρο των Παλαιών Προσκόπων Δημήτρη Μαναράκη, τους Κώστα και Γιάννη Ιτζεγιάν μαζί με εκπρόσωπο των Παλαιών Προσκόπων Ζωγράφου, τον Πρόεδρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξη Αλεξίου, την Πρόεδρο της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Ν.Φ.-Ν.Χ. και Διευθύνουσα του Γεν. Ογκολ. Νοσοκομείου Κηφισιάς Βάσω Φιλιππάτου και τον Γραμματέα της ίδιας οργάνωσης γιατρό-πνευμονολόγο Κώστα Κωνσταντόπουλο, τον εκπρόσωπο της κεντρικής διοίκησης του ΛΑ.ΟΣ. Πάνο Παλάσκα μαζί με τα στελέχη του κόμματος Γιώργο Κρεμανταλίδη και Φάνη Παπαδάκη, τους πρώην Αντιδημάρχους Νέας Φιλαδέλφειας Κώστα Γιαννόπουλο, Νίκο Σταθόπουλο και Τάκη Αθανασόπουλο, την π. Αντιδήμαρχο Νέας Χαλκηδόνας Μαρία Βουγιούκα, τον π. υποψήφιο Δήμαρχο Ν.Φ.-Ν.Χ. Χάρη Τομπούλογλου μαζί με τον πατέρα του π. Δημοτικό Σύμβουλο Ν.Φ. και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών επί Φιλιώς Χαϊδεμένου Λάζαρο Τομπούλογλου, τον π.υποψ.Δήμαρχο Ν.Φ. Ηλία Ασημακόπουλο, τον π. Δημοτικό Σύμβουλο Νέας Χαλκηδόνας Ηλία Σταματελόπουλο, την Φιλίτσα Τρυπιά-Μιχοπούλου κόρη του αείμνηστου Δημάρχου Νίκου Τρυπιά, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή τησ ΑΕΚ Στέλιο Σαραφείδη, τον μουσικοσυνθέτη Χάρη Κανάκη, την οικογένεια του αείμνηστου συνιδρυτή του Συνδέσμου Μικρασιατών Γιάννη Βορέα, τον Δημοσιογράφο Γιώργο Κοντονή, την ηθοποιό Εύα Καμπίτση, την οδοντίατρο Μαρία Νένε, τον δημοσιογράφο φιλόλογο-στέλεχος της Ν.Δ. Χάρη Τσουλά, και μεταξύ πολλών άλλων επίσης τους: Μαρία Καγκελάρη, Φίλιππο Καλαφάτη, Θεόδωρο Στασινόπουλο, Μαρία Μωϋσιάδη, Ρένα Σταματοπούλου, Φώτη Φανίτσα, Γιώργο Τσιούνη, Γεράσιμο Ρίζο, Μίνα Μαριολή, Αντώνη Λεφάκη, Θανάση Καρακώστα, Γιώργο Παππά, Γιώργο Τσιότρα κ.α.

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των Σχολείων της πόλης μας από την πρωτοβάθμια (δημοτικά) και την δευτεροβάθμια (γυμνάσια – λύκεια) εκπαίδευση, τα οποία συμμετείχαν με αντιπροσωπεία μαθητών – που έφεραν ελληνικές σημαίες – συνοδεία των δασκάλων-καθηγητών τους.

Επίσης διακριτική και συνεχής ήταν η παρουσία στην εκδήλωση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Φιλαδέλφειας με την συμμετοχή του ίδιου του Διοικητή του.

Επίσης από την διοίκηση του Συνδέσμου Μικρασιατών, εκτός από τους ήδη προαναφερθέντες, διακρίναμε τους Βασίλη Γεωργιάδη, Σοφία Αλεφραγκή, Σοφία Γαλάνη, Νούλη Βαλάκου, Νίκο Πυρπεράκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s