Ο φιλελευθερισμός στην πράξη ως αντίδοτο στον λαϊκισμό

%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1%cf%83

Γράφει ο Χάρης Τσουλάς

(Φιλόλογος)

Θα μπορούσε κανείς να βρει πολλές ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια επί “πρώτης- δεύτερης φοράς αριστεράς διακυβέρνησης” με αυτή που επικρατεί στην πόλη μας επί “αριστερής δημοτικής αρχής”.

Σε εθνικό επίπεδο ζούμε καθημερινά τις συνέπειες μιας κυβέρνησης αγκιστρωμένης στις ιδεολογικές της ιδεοληψίες, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρηθεί στην εξουσία. Εχθρική απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επενδύσεις και το επιχειρείν, με τις πρακτικές της βουλιάζει καθημερινά ολοένα και περισσότερο την οικονομία σε ύφεση, οδηγεί τις υγιείς επιχειρήσεις σε αλλαγή έδρας ή πτώχευση, τους νέους σε φυγή στο εξωτερικό και τους πολίτες σε ανεργία και ανέχεια.

Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς δεν τα πάει καλύτερα. Παλινωδίες στο μεταναστευτικό- προσφυγικό, ατυχείς προτάσεις και εισηγήσεις στην Παιδεία, μηδενικές επιδόσεις στον τομέα της δημόσιας τάξης με αύξηση της εγκληματικότητας, ελλείψεις στην υγεία και τις υποδομές. Φυσικά η κυβέρνηση αποποιείται οποιαδήποτε δική της ανάμειξη σε όλα αυτά, μετακυλίοντας ανέξοδα τα “βάρη” των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις ή στο “δυσμενές γενικότερο περιβάλλον λόγω εφαρμογής Μνημονίου”. Ένα μνημόνιο (για την ακρίβεια δύο μνημόνια) που οι ίδιοι οι σημερινοί κυβερνώντες έφεραν ως αποτέλεσμα της δήθεν “περήφανης διαπραγμάτευσης” , το ψήφισαν και δεν το εφαρμόζουν με ορθό τρόπο μιας και ακροβατούν μεταξύ της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και των ιδεοληψιών του αριστερού ιδεολογήματος.

Για να μην ξεχάσουμε και την πρόσφατη ιστορία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά την οποία δόθηκαν τέσσερις άδειες πανελλήνιας εμβέλειας, σε μια διαδικασία αμφιβόλου αξιοπιστίας και με πρόσχημα την “πάταξη της διαπλοκής στα ΜΜΕ” ! Όλα όσα βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της επικράτησης του εθνικολαϊκισμού και της έμφασης στην επικοινωνία και όχι στην άσκηση ουσιαστικής πολιτικής.

Και σε τοπικό επίπεδο όμως τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Εδώ και δύο χρόνια η πόλη διοικείται από μια αριστερή δημοτική αρχή που εμφανίζει παρόμοιες νοοτροπίες και αγκυλώσεις. Μια διοίκηση που πολλές φορές παρουσιάζεται “εχθρική” απέναντι στο υγιές τοπικό επιχειρείν. Μια διοίκηση που δεν διστάζει να καταφερθεί συχνά πυκνά εναντίον των ΜΜΕ της πόλης μας, μιλώντας γενικά και αόριστα για “διαπλοκή” και ύπαρξη “υπερβολικά πολλών τοπικών μέσων” κατά τον τρόπο και την ρητορική της κυβέρνησης που αναφέρεται σε “κανάλια της διαπλοκής”!

Πρόκειται επίσης για μια διοίκηση που προσπαθεί να μετακινήσει τις ευθύνες της για μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την γειτονιά μας και την καθημερινότητα (καθαριότητα, έργα ανάπλασης, Κένταυρος, Ηρώδειο). Αυτό το πράττει με ποικίλλους τρόπους: Κατ αρχάς καταφεύγοντας στην προσφιλή συνήθεια της επικοινωνιακής πολιτικής μέσω συνεχών δελτίων τύπου ακόμη και για το παραμικρό.

Συν τοις άλλοις, συνηθίζει να πετάει την “μπάλα στην εξέδρα” με το να χαρακτηρίζει ως υπεύθυνους για την όχι καλή κατάσταση της πόλης διοικήσεις και δημοτικά συμβούλια προηγούμενων περιόδων και το “κακό μνημόνιο” (που το ψήφισε η κυβέρνηση που μεταξύ άλλων στήριζαν τα περισσότερα μέλη της διοικητικής δημοτικής παράταξης, τουλάχιστον μέχρι πέρσι), ή την δυσμενή γενική οικονομική συγκυρία. Ξεχνώντας όμως πως άλλοι Δήμοι στην Αττική, ακόμα και γειτονικοί, τα καταφέρνουν καλύτερα από τον δικό μας παρότι το γενικό τοπίο είναι το ίδιο.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μια: H φιλελεύθερη προσέγγιση. Σε εθνικό επίπεδο η επικράτηση μιας κυβέρνησης φιλελεύθερης ιδεολογίας που θα ωθήσει τα πράγματα ώστε να έρθει η πραγματική ανάπτυξη στην χώρα. Που θα εστιάσει στις επενδύσεις, στην παραγωγή νέων θέσεων εργασίας και στην αποτροπή της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Που δεν θα διστάσει να κάνει τις απαραίτητες δημοσιονομικές ενέργειες η χώρα και οι πολίτες της να εισέλθουν σε μια τροχιά πραγματικής και όχι επίπλαστης ευημερίας, σε αντίθεση με την συντήρηση της μιζέριας του σήμερα.

Και σε τοπικό επίπεδο όμως είναι αναγκαία η επικράτηση, μετά τις εκλογές του 2019, μιας πραγματικά φιλελεύθερης δημοτικής αρχής, η οποία θα αξιοποιήσει στο έπακρο τους παρεχόμενους πόρους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας, με έργα ουσίας και φυσικά την ανάπτυξη παράλληλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Μιας φιλελεύθερης δημοτικής αρχής η οποία δεν θα στοχοποιεί τον τοπικό τύπο και δεν θα φοβάται την καλόπιστη κριτική από αυτόν. Μιας φιλελεύθερης δημοτικής αρχής που δεν θα αντιμετωπίζει τα πράγματα προσκολλημένη σε ιδεολογικού τύπου αγκυλώσεις και δεν θα αναλώνεται σε άσκηση πολιτικής επικοινωνιακού τύπου μέσω ανακοινώσεων και φυλλαδίων, αλλά θα βρίσκεται καθημερινά πραγματικά κοντά στον δημότη.

Αυτή είναι η κατά την άποψη μου ενδεδειγμένη απάντηση στον λαϊκισμό τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μπορούμε και το αξίζουμε και για την Ελλάδα και για την Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s