ΑΧΡΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Α μέρος)

ΤΡΥΠΙΑΣ Ν

Ιστορικές αναδιφήσεις
από τον Νίκο -Τρυπιά Αλεξάνδρου

Δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Νέας Φιλαδέλφειας

 

 

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”: μία από τις πιό σοφές ρήσεις των αρχαίων ημών προγόνων, ειδικότερα των στωϊκών φιλοσόφων, που ισχύει στο διηνεκές.

Την θυμήθηκα εξαιτίας μίας αρνητικής εμπειρίας που βίωσα κατ΄ αυτάς σε υποκατάστημα τράπεζας πολύ κοντά στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου, όπου ένας χαμερπής υπαλληλίσκος, δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση στον κανόνα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα είναι προσηνείς και εξυπηρετικοί για τους πελάτες, αρνήθηκε να με εξυπηρετήσει σε απλούστατη μη ταμειακή τραπεζική εργασία, με πρόσχημα ότι έπρεπε να προσκομίσω ένα κατεβατό δικαιολογητικών (μερικά από τα οποία πρώτη φορά μου τα ζήτησε υπάλληλος, ενώ έχω ολοκληρώσει στο παρελθόν πολύ πιο σοβαρές μη ταμειακές τραπεζικές συναλλαγές από την απλούστατη που προσπάθησα να κάνω απευθυνόμενος στον ως άνω ουτιδανό), που θα χρειαζόμουν δύο ημέρες για να τα μαζέψω, δήθεν προς επικαιροποίηση των στοιχείων μου που ήδη υπήρχαν στην ηλεκτρονική βάση της τράπεζας!

Περιττό να πω ότι κατόπιν αυτού, νορμάλ συνάδελφός του ολοκλήρωσε την εργασία που ζήτησα μέσα σε πέντε λεπτά, χωρίς τα “απαραίτητα” κατά τον σατραπίσκο δικαιολογητικά… Άνθρωποι αυτού του φυράματος δηλητηριάζουν την μέλη της καθημερινότητά μας και οι ενεργοί πολίτες πρέπει να τους αντιμετωπίζουν με τον εκάστοτε προσήκοντα τρόπο,που σίγουρα δεν είναι η παθητική αποδοχή… Όμως χάρη σ΄αυτήν την αρνητική εμπειρία εμπνεύσθηκα το θέμα για την ανά χείρας έκδοση της στήλης, αγαπητοί αναγνώστες, εξ ου και το “καλόν”.

Η ιστορία βρίθει από αχρειότητες των θυτών της παγκόσμιας αποικιοκρατίας, αλλά η κατωτέρω αναφερόμενη αχρειότητα ξεπερνάει κατά πολύ όλες τις άλλες και μάλιστα υπάρχει μακροσκελής αναφορά σε αυτήν σε ταινία που παίχθηκε πρόσφατα στους κινηματογράφους (“Ο θρύλος του Ταρζάν”, μιά πολύ καλή ταινία που ουδεμία σχέση έχει με παιδικές κινηματογραφικές εκδόσεις του ίδιου χαρακτήρα). Πρόκειται για τις ανατριχιαστικές θηριωδίες των Βέλγων στο Κονγκό από το 1885 έως το 1908.

Στη διάσκεψη του Βερολίνου του 1884-1885,κατά την οποία οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες των μεγάλων δυνάμεων ξέσκισαν σαν ύαινες τις σάρκες της Αφρικής, χωρίς φυσικά να ρωτήσουν ούτε έναν Αφρικανό γι΄αυτό το κολοσσιαίο έγκλημα διαρκείας κατά της ανθρωπότητας (εξ ου και πολλά κράτη της Αφρικής έχουν σύνορα χαραγμένα με τον χάρακα),ο δολοπλόκος βασιλιάς του Βελγίου λεοπόλδος Β΄-αν και γραμματικώς είναι λάθος, από άποψη σεβασμού στην Ιστορία και στα εκατομμύρια θύματά του , το θεωρώ πρέπον να γράφεται με μικρό το όνομά του- πέτυχε να του παραχωρηθεί το Κονγκό όχι ως αποικία του βασιλείου του Βελγίου, αλλά ως ατομική ιδιοκτησία του…

Δηλαδή πήρε ως “δωράκι” μία έκταση 76 φορές μεγαλύτερη από το Βέλγιο , που ήταν η μοναδική προσωπική αποικία σε ολόκληρο τον πλανήτη! Για την ιστορική ακρίβεια, το Κονγκό παραχωρήθηκε σε μία “φιλανθρωπική” οργάνωση που διήυθυνε ο ίδιος ο Λεοπόλδος!!! Στην Ιστορία και στην καθημερινότητα συχνότατα το φαίνεσθαι τελεί σε διαμετρική αντίθεση με το είναι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση βρίσκουμε μοναδικό ίσως παράδειγμα για την συνηθέστατα κολοσσιαία διαφορά των δύο εννοιών.

Ο Λεοπόλδος Β΄ γεννήθηκε το 1835 και απήλλαξε την ανθρωπότητα από την παρουσία του το 1909.Ίσως από την στενοχώρια του που έχασε την ατομική του κυριαρχία στο Κονγκό το 1908. Αυτό το ανθρωπόμορφο κτήνος καθημερινά έδινε προσωπικά εντολές για εκτελέσεις ή ακρωτηριασμούς χιλιάδων ιθαγενών, με τη “δικαιολογία” ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί στην συλλογή καουτσούκ, που εκείνη την εποχή ήταν περιζήτητο λόγω της εφεύρεσης του ελαστικού με συμπιεσμένο αέρα!

Στο επόμενο φύλλο και σε επόμενη ανάρτηση της Αναγέννησης η συνέχεια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s