Καταρρέει η «Δύναμη Πολιτών» του Άρη Βασιλόπουλου! Αδύναμη και ανύπαρκτη (δυστυχώς) η δημοτική Αντιπολίτευση. Ανεξάρτητος ΚΑΙ ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορέστης Δούλος.

pyrgos-katedafish

 

Η παράταξη «Δύναμη Πολιτών» – με επικεφαλής τον σημερινό Δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο – που ευκαιριακά εκλέχτηκε τον Μάιο του 2014 για να διοικήσει τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας την πενταετία 2014-2019 αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα «πολιτικής ταυτότητας» αλλά και αριθμητικό κενό όσον αφορά την πλειοψηφία της στο Δημοτικό Συμβούλιο που πλέον έχει φθάσει σε οριακό σημείο…

Ως γνωστόν το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποτελείται από 33 μέλη, και η «Δύναμη Πολιτών» εξέλεξε 19 Δημοτικούς Συμβούλους [αντί των 20 που προβλέπει ο Νόμος, λόγω του χαμηλού ποσοστού (περίπου 18%) που έλαβε την πρώτη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης]. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Δ.Σ. Αντωνίας Αναγνώστου, ακολουθεί και ο Δ.Σ. Ορέστης Δούλος με δήλωση που αναδημοσίευσε το τοπικό site «Η Αλήθεια», με αποτέλεσμα η «Δύναμη Πολιτών» να διαθέτει πλέον μία εντελώς εύθραυστη πλειοψηφία 17 Δημοτικών Συμβούλων σε σύνολο 33.

Για να γίνει αντιληπτή η σύγκρουση των εντελώς διαφορετικών πολιτικών θέσεων και απόψεων – που συναποτελούν ευκαιριακά την «Δύναμη Πολιτών» – υπενθυμίζουμε ότι η Δ.Σ. Αντωνία Αναγνώστου (ΠΑΣΟΚογενής και στενή συνεργάτης του πρ. Δημάρχου Νέας Χαλκηδόνας Νίκου Παπαμικρούλη) αποχώρησε λόγω της στάσης που κράτησε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, καθώς η ίδια ήταν υπέρ του ΝΑΙ, σε αντίθεση – τότε – με την επίσημη θέση της «Δύναμης Πολιτών».

Η δήλωση του Ορέστη Δούλου έχει ως εξής:

«Η «Δύναμη Πολιτών» ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό να εκφράσει στον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας την αγωνιστική εναντίωση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στα Μνημόνια βαρβαρότητας, που επιβλήθηκαν από την τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη. Η « .Π» αποτέλεσε μια αριστερή συμμαχία διαφορετικών οργανώσεων και ρευμάτων, γύρω από ένα αριστερό ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό πρόγραμμα. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, η οργάνωση της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος, η Κομμουνιστική Τάση, αγωνίστηκε ως διακριτή μειοψηφία, υπερασπίζοντας με συνέπεια μια γνήσια σοσιαλιστική πολιτική, συνδέοντας τα τοπικά προβλήματα με τις βαθύτερες, αναγκαίες επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος.

Η νίκη της «Δ.Π» στις Δημοτικές εκλογές του 2014, σαν μέρος της επικράτησης δεκάδων αριστερών δημοτικών παρατάξεων στη χώρα, δημιούργησε σημαντικές δυνατότητες για να γίνει πράξη αυτό που τόνιζε στην εκλογική της διακήρυξη: «Να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων που έχει φέρει την κοινωνία στην κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και έχει μετατρέψει τους Δήμους σε παράρτημα του υπουργείου εσωτερικών και της τρόικας». Ένα χρόνο αργότερα, η μετατροπή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής της σε δήμιο των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δημιούργησε μια καινούρια πραγματικότητα και έθεσε νέα πολιτικά καθήκοντα σε δημοτικές διοικήσεις όπως αυτή της «Δ.Π».

Αναμφισβήτητα, η παρούσα δημοτική διοίκηση έχει δώσει δείγματα θετικού έργου όπως η στήριξη του Κοινωνικού Φαρμακείου και Παντοπωλείου, η περιοδική παροχή δωρεάν διαφόρων ιατρικών εξετάσεων, η δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας, η καθιέρωση «δεκατιανού» γεύματος στα σχολεία, η σύγκρουση με τοπικά οικονομικά συμφέροντα. Αλλά μια αληθινά ριζοσπαστική – αριστερή δημοτική διοίκηση δεν μπορεί να εξαντλεί την πολιτική της σε ορισμένα μέτρα περιορισμού των δεινών που δημιουργούν τα Μνημόνια και ο καπιταλισμός που τα γέννησε. Οφείλει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που θα δημιουργεί ένα υπόδειγμα φιλολαϊκής – αντι-μνημονιακής και αντι-καπιταλιστικής πολιτικής, αλλά και ταυτόχρονα, να πρωτοστατεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον αντιμνημονιακό και αντικαπιταλιστικό αγώνα.

Στοιχειώδης προϋπόθεση γι’ αυτό τον αναγκαίο δρόμο, είναι η ρητή και ξεκάθαρη εναντίωση στη σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση και τις οργανωμένες κομματικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Δυστυχώς όμως, η παρούσα δημοτική διοίκηση, όχι μόνο δεν βαδίζει στον αναγκαίο δρόμο της δημιουργίας ενός προπύργιου αντιμνημονιακού – αντικαπιταλιστικού αγώνα και ενός υποδείγματος φιλολαϊκής πολιτικής, αλλά επιμένει να διατηρεί τον «ομφάλιο λώρο» με τον μνημονιακό και υποταγμένο στην άρχουσα τάξη και την τρόικα, ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποστάσεις που από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, επιχείρησε να λάβει με την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα ο Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης, αλλά και η πλειοψηφία των συμβούλων της δημοτικής διοίκησης ,αναιρούνται την πράξη από τη στενή συνεργασία με τη μνημονιακή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και τη σύσφιξη σχέσεων τον ίδιο τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ορκωμοσία του τοπικού γραμματέα του ως δημοτικού συμβούλου της διοικούσας παράταξης.

Αυτή η εξέλιξη επισφραγίζει και τυπικά την πολιτική βούληση της παρούσας δημοτικής διοίκησης να διατηρήσει την επίσημη στήριξη από το κυβερνών κόμμα, αντί να διαχωρίσει έμπρακτα, καθαρά και οριστικά τη θέση της από αυτό. Η αποδοχή της συμμετοχής του επικεφαλής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα δημοτικών συμβούλων της «Δ.Π», καθιστά πλέον αυτονόητα απαγορευτική κάθε περεταίρω παραμονή των συνειδητών αριστερών και κομμουνιστών αγωνιστών στην «Δ.Π».

Δυστυχώς, οι άλλες, εκτός της Κομμουνιστικής Τάσης, αριστερές δυνάμεις της «Δ.Π» (ΛΑΕ, ΔΕΑ – «Κόκκινο Δίκτυο» κ.α) επιλέγουν να παραμείνουν σε μια παράταξη που δεν διαχωρίζεται από τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε ότι κάνουν ένα πολύ σοβαρό πολιτικό λάθος. Παρόλα αυτά, στο μέτρο και στο βαθμό που μελλοντικά θα είναι διατεθειμένοι να σπάσουν την τοπική συμμαχία με τον κυβερνητικό – μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της Κομμουνιστικής Τάσης στο Δήμο μας, θα συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την κοινή δράση με αυτούς τους συντρόφους στο μέλλον.

Σε ότι αφορά τη θέση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, μένοντας πιστός στις ριζοσπαστικές, αριστερές, αντιμνημονιακές ιδρυτικές διακηρύξεις της παράταξης, αλλά και στις ιδιαίτερες, δημόσια εκφρασμένες, γνήσια σοσιαλιστικές προγραμματικές θέσεις της Κομμουνιστικής Τάσης με τις οποίες επίσης εκτέθηκα στον προεκλογικό αγώνα, είναι αυτονόητο ότι δεν προτίθεμαι να παραδώσω την έδρα σε κάποιον τοπικό απολογητή των Μνημονίων και της κυβέρνησης.

Δηλώνω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε μέτρο ή πράξη της δημοτικής διοίκησης που θα είναι προς όφελος των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και θα προάγει τον αγώνα τους για το ξερίζωμα της σύγχρονης μνημονιακής – καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ταυτόχρονα, εγώ ως δημοτικός σύμβουλος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Κομουνιστικής Τάσης, απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της Αριστεράς, του εργατικού κινήματος και των κινημάτων της πρωτοπόρας νεολαίας στο Δήμο μας, για κοινή και συντονισμένη αντικυβερνητική,αντιμνημονιακή και αντικαπιταλιστική αγωνιστική δράση.

Ορέστης Δούλος – Δημοτικός σύμβουλος»

H δήλωση-τοποθέτηση ανεξαρτητοποίησης του Ορέστη Δούλου αναδεικνύει το βαθύ χάσμα των ιδεολογικών διαφορών που ενυπάρχουν στην «Δύναμη Πολιτών» του Άρη Βασιλόπουλου αλλά και τις προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών της, που δεν ικανοποιούνται με την ανάθεση των δημοτικών αξιωμάτων (αντιδημαρχίες κλπ).

Είναι άραγε τυχαίο( ; )  ότι ο Ορέστης Δούλος επέλεξε ως χρονική στιγμή της «φυγής » του από την «Δύναμη Πολιτών» την επομένη της ανάθεσης στον Θεόδωρο Μανωλεδάκη της αντιδημαρχίας των Τεχνικών Έργων – μετά την παραίτηση του Γιάννη Καλαμπόκη – κάτι που λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του Ορέστη Δούλου θα ήταν πολύ περισσότερο λογικό να του ανατεθεί, μιας και ο Θεόδωρος Μανωλεδάκης δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο αυτό.

Βέβαια ο κ.Μανωλεδάκης έχει το προσόν της απόλυτης «αφοσίωσης» στον Άρη Βασιλόπουλο, κάτι που δεν προκύπτει ως ιδιότητα από την δήλωση του Ορέστη Δούλου, ο οποίος έχει δικές του θέσεις και απόψεις.

Παράλληλα τελικά φαίνεται καθαρά ότι «ναυαγεί» η προσπάθεια του Άρη Βασιλόπουλου να ισορροπήσει μεταξύ της στενής σχέσης της δημοτικής του παράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ – από τον οποίο επίσημα και αποκλειστικά υποστηρίχθηκε το 2014 – και με την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και με τις άλλες αριστερές δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται σε «πολεμικές σχέσεις» με την κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»! Ο ίδιος ο Άρης Βασιλόπουλος αποχώρησε πέρυσι – λίγο πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 – με επιστολή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας -κατά δήλωσή του – «ανένταχτός αριστερός».

Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να παραστεί σε αμέσως επόμενη επετειακή κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και τοπικά επίσης να παραστεί και να μιλήσει στην κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δημοτικός του Σύμβουλος Γιώργος Ανεμογιάννης!

Θέλοντας να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ – στον οποίο ο ‘Άρης Βασιλόπουλος κλείνει πονηρά το μάτι με κάθε ευκαιρία – παράλληλα εμφανιζόμενος τοπικά ως «επαναστάτης ανένταχτος αριστερός», προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις κυβερνητικές θέσεις και πράξεις που πλήττουν βάναυσα τα λαϊκά στρώματα. Η όποια όμως αντίδρασή του είναι «χλιαρή» και «ακίνδυνη» για την κυβέρνηση, προκειμένου να απολαμβάνει ο ίδιος τα οφέλη της κυβερνητικής εξουσίας των πρώην( ; ) συντρόφων του και να ευελπιστεί σε επανάληψη της κομματικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ίδιο, στις δημοτικές εκλογές του 2019…

Αδύναμη (δυστυχώς) η Δημοτική Αντιπολίτευση!

Από την άλλη πλευρά – το επισημαίνουμε συνεχώς – η Δημοτική μας Αντιπολίτευση είναι αδύναμη, διηρημένη, χωρίς ηγέτη, χωρίς εναλλακτική πρόταση… Σέρνει απλά και βαριεστημένα, τελευταία, τον…δημοτικό μας χορό, με άχρωμη παρουσία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, χωρίς να δίνει προοπτική ελπίδας για ΑΛΛΑΓΗ του τοπικού μας σκηνικού, ενώ η πόλη μας βυθίζεται καθημερινά στην ανυπαρξία και στην μιζέρια μιας άτονης και ιδεοληπτικής, «αριστερής μόνον στα λόγια», διαχείρισης. Στην φύση όμως, όπως και στην πολιτική, τα κενά σε σύντομο χρόνο συμπληρώνονται!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s