Αντισυνταγματικό “τετέλεΣτΕ” για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1%cf%83

Γράφει ο Χάρης Τσουλάς

(Φιλόλογος)

 

Στο προηγούμενο κιόλας άρθρο, μεταξύ των “κατορθωμάτων” της εθνικολαϊκίστικης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχα αναφέρει και τον περίφημο “νόμο Παππά” για τα τηλεοπτικά κανάλια. Δεν πέρασε πολύς καιρός και η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για μια απόλυτη αστοχία της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου, από τις πολλές που έχουν συμβεί τους τελευταίους 21 μήνες.

Αντισυνταγματικός και με την βούλα λοιπόν κρίθηκε ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και που προέβλεπε την λειτουργία μόλις τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας, μετά την γνωστή διαδικασία του διαγωνισμού που έλαβε χώρα στα τέλη του καλοκαιριού. Για την αντισυνταγματικότητα απεφάνθη οριστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 26-10-2016, με ψήφους 14 υπέρ και 11 κατά.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν έκτοτε, οι κυβερνώντες αναμένεται να φέρουν νέο νόμο ο οποίος προβλέπει πως θα εκπέμπουν όλα τα κανάλια του διαγωνισμού (και των τελικών υπερθεματιστών και τα απορριφθέντα), με προσωρινές άδειες λειτουργίας. Με άλλα λόγια τους γύρισε “μπούμερανγκ” η διαδικασία που οι ίδιοι εκκίνησαν, αφού και τα κανάλια δεν περιόρισαν αλλά και τους καναλάρχες κατόρθωσαν να κάνουν συμπαθείς σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Όμως όλη η ουσία και το νόημα δεν βρίσκεται σε αυτό.

Υπάρχει στα αλήθεια κανένας λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως όλα αυτά έγιναν όντως για να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο; Η απάντηση είναι εύκολη : Ουδείς. Όλη η ουσία, κατά την άποψή μου, βρίσκεται στην προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για την διαμόρφωση ενός νέου τηλεοπτικού σκηνικού στο οποίο η ίδια θα ασκεί αν όχι τον πλήρη, τότε σίγουρα μεγάλο έλεγχο. Αυτό το καταδεικνύει τόσο ο μικρός αριθμός των προβλεπόμενων καναλιών (μόλις τέσσερα βάσει κάποιας αμφιβόλου αξιοπιστίας μελέτης κάποιου “Ινστιτούτου Φλωρεντίας”), όσο και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την παροχή των αδειών, με υπόνοιες για την διαβλητότητα του διαγωνισμού συλλήβδην.

Πέρα όμως από τα διαδικαστικά, και στο επίκεντρο της αυτή η προσπάθεια είναι προβληματική και δείχνει τις πολλαπλές αντιφάσεις μεταξύ λεχθέντων και πραχθέντων από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Και φυσικά αναδεικνύει το γεγονός ότι άγονται και φέρονται από τις ιδεοληψίες τους: Δημιούργησαν επί μήνες ολόκληρη δημόσια συζήτηση, έφεραν προς ψήφιση στην Βουλή νομοθέτημα και έστησαν ολόκληρο επικοινωνιακό show με την χορήγηση αδειών (στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης) για έναν νόμο που κρίθηκε και είναι και στην ουσία του καθ ολοκληρίαν αντισυνταγματικός! Ποιοι; Αυτοί που διατείνονταν πως είναι “κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας” !

Και όμως κίνησαν διαδικασίες που υπερέβησαν κατά πολύ τα όρια του Συντάγματος. Και ολα αυτά γιατί; Αφενός μεν για να προσπαθήσουν να ασκήσουν έλεγχο στα πράγματα -όπως ανέφερα και παραπάνω- αφετέρου δε για να αποσπαστεί, εντέχνως, η προσοχή των πολιτών από τα ουσιώδη ζητήματα του καθημερινού δημόσιου βίου.

Την δε περιφρόνηση και την ασέβεια τους τους στους θεσμούς, την Δικαιοσύνη και τις συνταγματικές διαδικασίες, την έκαναν ολοφάνερη και την βραδιά της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την περίφημη “οργισμένη” δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επιτέθηκε λεκτικά στο Συμβούλιο υποστηρίζοντας (άκουσον άκουσον) πως με την γνωμοδότηση του για την αντισυνταγματικότητα του “νόμου Παππά” συμβάλλει “στην διατήρηση του καθεστώτος ανομίας” !

Βλέπουμε λοιπόν πως πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα- ακόμη και να κινήσει αντισυνταγματικές νομοθετικές διαδικασίες- προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία. Για αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η δημοκρατική αποχώρηση τους από την εξουσία μέσω εκλογών, η πολιτική αλλαγή στην πράξη. Για να μην αποτελέσουν όλα τα προαναφερθέντα ψήγματα προσπάθειας εκτροπής την κανονικότητα του μέλλοντος για την χώρα μας.

* Σημείωση: Οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ των ιδεοληψιών Τσίπρα- Παππά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τοπικών αρχόντων που δημοσίως διατείνονταν πως “έχουμε υπερβολικά πολλά τοπικά ΜΜΕ στην πόλη” δεν είναι καθόλου τυχαία και καθόλου συμπτωματική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s