Τα κακά και συμφέροντα

WP_LINOS_003Γράφει ο Λίνος Κουντουράς

Με κάθε αλλαγή Δημάρχου βλέπουμε περιέργως, χρόνια τώρα, τα ίδια πάντα … έργα. Σιντριβάνια, φανοστάτες, σιδερένια ή ξύλινα κάγκελα, τουβλάκια και πλαστικές κορύνες, είναι τα μόνα που συνηθίζονται, ενώ συχνά ο επόμενος Δήμαρχος χαλάει τα «Έργα» του προηγούμενου για να ξαναφτιάξει άλλα, λίγο διαφορετικά.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το καλντερίμι που έκανε πρώην Δήμαρχος στην Πλατεία Πατριάρχου, και ας δυσκόλευε το βάδισμα και το οποίο ο σημερινός Δήμαρχος ξηλώνει για να διαμορφώσει τα σημεία αυτά όπως αυτός νομίζει.

Ο Δήμος, δηλαδή εμείς, πληρώσαμε βέβαια την προηγούμενη κατασκευή, ενώ ξαναπληρώνουμε τώρα τόσο την νέα όσο και το ξήλωμα.

Εξ ίσου πληρώσαμε και για τις εκατοντάδες κορύνες, που γέμισαν τον Δήμο μας, για να διευκόλυναν – δήθεν – την κυκλοφορία, ενώ στην ουσία την δυσχεραίνουν και τσαλαπατιούνται.

Μόνο έργα διαχρονικού πολιτισμού δεν βλέπουμε ποτέ. Φανταστείτε να λειτουργούσαν έτσι και οι Αρχαίοι Έλληνες, τι πολιτιστική κληρονομιά θα μας είχαν αφήσει! Η Αθήνα τότε είχε μόλις 2,7 φορές περισσότερους δημότες από όσους έχει σήμερα η Φ-Χ. (98.000 περίπου η Αθήνα τον 4ο αιώνα π.Χ. – 35.556 η Φ-Χ) και ελάχιστα τεχνικά μέσα. Όμως οι ηγέτες της αρχαίας αυτής πόλης άφησαν μνημεία μοναδικά και ανεπανάληπτα ακόμα και για τη σημερινή τεχνολογική εποχή μας.

Δεν σας κρύβω ότι τα παραπάνω με προβληματίζουν και τα θεωρώ «κακά και συμφέροντα», επειδή στην δεκαετία του 1990 είδα ένα Team να τοποθετεί κάγκελα σε όλα τα πεζοδρόμια της Αθήνας. Τα έβαζαν παντού, μέχρι και κάθετα επάνω στο πεζοδρόμιο της Βασ. Σοφίας. Ρώτησα λοιπόν, από περιέργεια και λίγο πονηρά, τον εργολάβο που παρακολουθούσε τις εργασίες: «Πόσο κοστίζουν τέτοια κάγκελα; Τα θέλουμε για τη Μυτιλήνη», του είπα ψευδόμενος. «100.000 δρχ. το μέτρο (!!) και το 25 % του Δημάρχου», μου είπε. Έμεινα άναυδος, αλλά τότε κατάλαβα πολλά.

Πέραν των παραπάνω οι Δήμαρχοι αλλάζουν κάθε τόσο τις μονοδρομήσεις, ξοδεύοντας και πάλι αρκετά χρήματα. Στις Ευρωπαϊκές πόλεις δεν συνηθίζονται αλλαγές, όμως εδώ οι Δήμαρχοι δεν αποβλέπουν στην καλύτερη ροή της κυκλοφορίας, όπως θα έπρεπε, παρά στην εξυπηρέτηση φίλων ή όσων θα τους υποστηρίξουν σε επόμενες εκλογές. Όλοι αυτοί θέλουν μονοδρομήσεις που θα εμποδίζουν τη διέλευση πολλών αυτοκινήτων από τον δρόμο τους. Έτσι όμως κινούνται περισσότερα αυτοκίνητα από τους δρόμους όσων δεν έχουν το απαιτούμενο … μέσον, αυξάνοντας τη ατμοσφαιρική ρύπανση στις γειτονιές, αφού δημιουργούν πολλά ζιγκ-ζαγκ και ξεκινήματα, ώστε οι κινητήρες να λειτουργούν ιδιαίτερα ρυπογόνα.

Από τον σημερινό Δήμαρχο είδαμε, ευτυχώς, λίγα τέτοια «Νέα Έργα» και ελπίζουμε να μη δούμε άλλα άχρηστα σιντριβάνια, κορύνες, φανοστάτες ή κάγκελα. Αρκετά τέτοια αποτρόπαια έργα τέχνης βλέπουμε περπατώντας στους δύο Δήμους μας, που ενοποίησαν με τον Καλλικράτη, εξυπηρετώντας και πάλι κάποια …κακά και συμφέροντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s