Braindrain: Η ιδιότυπη “γενοκτονία” της εποχής μας

%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1%cf%83

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

(Φιλόλογος)

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί κάθε νέο άνθρωπο της γενιάς μου, αλλά και των νεότερων γενεών, είναι το λεγόμενο “brain drain”: Σε ελεύθερη μετάφραση η “φυγή μυαλών”, με άλλα λόγια η εξαναγκασμένη μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Ή, για να το θέσω και πιο σωστά, σε αναζήτηση πραγματικής εργασίας.

Η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό για σπουδές ή για εργασία πάντοτε υπήρξε ως δυνατότητα επιλογής. Στα χρόνια της κρίσης πέρα από δυνατότητα, για πολλούς ανθρώπους ειδικά νεαρής ηλικίας, έχει φτάσει να αποτελεί μονόδρομο.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και μιλούν από μόνα τους: Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα από το 2008 και μετά σε αναζήτηση καλύτερης εργασιακής τύχης σε χώρες του εξωτερικού. Άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών (18-35), πτυχιούχοι Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι κάποια από τα στοιχεία του προφίλ όσων αποτολμούν να κάνουν το συγκεκριμένο βήμα στην ζωή τους. Σύμφωνα με την οργάνωση “Brain Gain” -η οποία κάνει έρευνες για το πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτή η διαρροή μυαλών στο εξωτερικό- 6 στους 10 νέους που εγκατέλειψαν την χώρα μας το έκαναν από το 2011 και μετά ενώ οι περισσότεροι από αυτούς σχεδιάζουν να επιστρέψουν πίσω μακροπρόθεσμα (από 5 χρόνια μετά το νωρίτερο έως όταν εγκαταλείψουν τον επαγγελματικό τους στίβο το εργότερο). Όσοι ερχόμαστε σε επαφή με νέους ανθρώπους είτε μέσω κοινωνικών συναναστροφών, είτε λόγω επαγγελματικής ιδόιτητας βλέπουμε πως όλα αυτά αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα.

Καταλαβαίνουμε εύκολα πως όλο αυτό εκφράζει την ύπαρξη μιας προβληματικής κατάστασης για την χώρα μας από κάθε άποψη. Από την μια πλευρά καταδεικνύει την αποτυχία όλου του συστήματος μας να εντάξει τους νέους στην αγορά εργασίας ομαλά. Από την άλλη πλευρά αναρωτιέται κανείς τι θα απογίνει η Ελλάδα αν οι πιο παραγωγικοί της άνθρωποι την εγκαταλείπουν διαρκώς, αφήνοντας πίσω μόνο τους μεγαλύτερους- τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε- ή όσους νέους δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν ακόμα. Όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μια χώρα και μια οικονομία δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο ή αποκλειστικά σε αυτούς και δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον και προοπτικές γενικής ευημερίας εφόσον αυτή η κατάσταση συνεχίσει να υφίσταται ως έχει.

Ως προς αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και να χαραχτούν πολιτικές που θα επαναφέρουν τους νέους μας πίσω στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με δύο τρόπους: Πρώτον, με την ενδυνάμωση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα σχολεία και την διασύνδεση του με την αγορά εργασίας, ώστε οι νέοι να επιλέγουν επαγγέλματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους κλίσεις και ικανότητες, αλλά και τα οποία θα έχουν δυνατότητα απορρόφησης και αποκατάστασης. Δεύτερον, με την προσέλκυση επενδύσεων και το άνοιγμα θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής μας ανάπτυξης στο μέλλον.

Δυστυχώς οι παρούσες συνθήκες με την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ,η οποία ενδιαφέρεται μόνο για την αποκατάσταση “ημετέρων” με την δημιουργία κομματικού στρατού στον δημόσιο τομέα, δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Στο άμεσο όμως μέλλον χρέος μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατό διαμόρφωση συνθηκών για την επιστροφή των παραγωγικών Ελλήνων στην χώρα. Για να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη “γενοκτονία” με την συνεχή και ασταμάτητη φυγή των νέων από τον τόπο μας η οποία σήμερα μοιάζει με ανοιχτή πληγή για όλους.

2 thoughts on “Braindrain: Η ιδιότυπη “γενοκτονία” της εποχής μας

 1. Μόνος σου γράφεις ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί από το 2008. Η αναμφίβολα προβληματική συγκυβέρνηση Συριζα-Ανέλ προέκυψε το 2010. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Άρα, ή αποδοκιμάζεις τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή θεωρείς ότι οι πολιτικές της ΝΔ δεν ήταν φιλελεύθερες.

  Μου αρέσει!

  • Τίποτε από τα 2 από όσα αναφέρετε. Επί της τελευταίας κυβερνήσεως ΝΔ (2012-14) έγιναν προσπάθειες ανάσχεσης αυτής της διαρροής με συγκεκριμένα αποτελέσματα, ιδιαίτερα το 2014. Δυστυχώς αυτή η πορεία ανεκόπη από το 2015 και εντεύθεν και ιδιαίτερα από το 2016 και μετά, περίοδο κατά την οποία τα cc καθήμαξαν την αγορά, στέλνοντας ακόμη περισσότερους νέους στο εξωτερικό. Και όσα λέω δεν είναι «κομματική ρητορική» αλλά η απτή πραγματικότητα βάσει στοιχείων.
   Όπως και να έχει. η ΝΔ έχει εντάξει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα την εκ νέου προσπάθεια για ανάσχεση του braindrain. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω προσέλκυσης επενδύσεων και τόνωση της αγοράς, σε ένα πιο υγιές και αξιόπιστο οικονομικό περιβάλλον. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s