Πορτοκάλια και νεράντζια

WP_LINOS_003Γράφει ο Λίνος Κουντουράς

(Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημοσιογράφος)

Το Χειμώνα στις γειτονιές, με τα φυλλοβόλα δέντρα να φαντάζουν σαν ξερά και πεθαμένα, οι καταπράσινες νεραντζιές στους δρόμους με τα πορτοκαλόχρωμα νεράντζια τους, είναι μια ευχάριστη εικόνα για τους περιπατητές. Όμως το όμορφο σκηνικό των δρόμων μας χαλάει, από νεράντζια που πεσμένα κάτω, πατημένα συχνά από αυτοκίνητα ή πεζούς, λερώνουν δρόμους και πεζοδρόμια, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους της δημοτικής καθαριότητας να πασχίζουν καθημερινά για την απομάκρυνσή τους.

Αναρωτήθηκα εδώ και χρόνια γιατί δεν μπολιάζουν τις νεραντζιές των δρόμων, ώστε τα πεζοδρόμιά μας να είναι γεμάτα πορτοκαλιές ή λεμονιές και ρώτησα έναν αρμόδιο της τότε Δημοτικής Αρχής. Με κοίταξε περίεργα και μου είπε: «Θα τα κλέβουν» !

Τι άραγε να τον ενοχλούσε αν οι Δημότες έκοβαν (έκλεβαν είπε εκείνος) τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και τα έπαιρναν στα σπίτια τους πριν πέσουν κάτω και λερώσουν;

unnamedθιθιθ

Επανέρχομαι λοιπόν σήμερα, επειδή εντελώς τυχαία, ψάχνοντας παλιά οικογενειακά αρχεία, βρήκαμε ένα ευχαριστήριο του Μαρτίου 1939, από τη Διοικούσα Επιτροπή της «Κοινότητος Νέας Χαλκηδόνος» προς τον Πατέρα μου Μίλτο Κουντουρά, που «ευχαριστεί θερμώς δια την δωρεάν υπέρ του πρασίνου» και την σημείωση, ότι «Τα δένδρα Σας εφυτεύθησαν εν τη οδώ Ελ. Βενιζέλου, όπου δύνασθε να αναρτήσητε την αποστελλομένην πινακίδα”.

Μήπως λοιπόν θα χαροποιούσε πολλούς από εμάς τους Δημότες, αν από του χρόνου βρίσκαμε πορτοκάλια και λεμόνια έξω από τα σπίτια μας, αντί να πατάμε σε νεράντζια, έστω και αν αυτό απαιτούσε κάποια συμμετοχή μας, με ή χωρίς «πινακίδα προς ανάρτηση»;

Ο Δήμος μας διαθέτει κηπουρούς, τα απαιτούμενα χρήματα είναι λίγα και η δουλειά δεν είναι πολύπλοκη.

Σκέφτηκα μάλιστα να μπολιάσω με δική μου πρωτοβουλία όσα δεντράκια βρίσκονται μπροστά στο σπίτι μου. Με προειδοποίησαν όμως πως για να κόψω κλαδιά των δέντρων χρειάζεται άδεια, ενώ το απόλυτο κλάδεμα που απαιτεί το μπόλιασμα δεν… προβλέπεται από τον νόμο !

Ας αποφασίσει λοιπόν ο Δήμος μας αν του αρέσει η πρόταση ή όχι. Ελπίζω μόνο να μην απαιτείται δημοψήφισμα και για την απόφαση αυτή, αφού πρόσφατα έχει γίνει μόδα για πολλά και διάφορα.

1 thought on “Πορτοκάλια και νεράντζια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s