Η Λίμνη του Άλσους μας

WP_LINOS_003

Γράφει ο Λίνος Κουντουράς

(Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημοσιογράφος)

Ένα θαυμάσιο χώρο έχουμε κοντά μας, σε αντίθεση με άλλους πιο άτυχους Δήμους. Έναν χώρο που θα έκανε ευτυχισμένους τους περίοικους, αλλά δεν φαίνεται να το συνειδητοποιούμε βελτιώνοντάς τον για να γίνει ο Παράδεισος της Αθήνας.

Είναι το Άλσος μας με τη Λίμνη του. Δυστυχώς και αυτά τα υποβάθμισαν συνεχώς οι … α-διάφοροι Δήμαρχοί μας. Δεν είναι κρίμα;

Θα σας πω λοιπόν τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο και ας αποφασίσουμε ως Δημότες αν τον θέλουμε, όπως είναι σήμερα ή θα τον θέλαμε, όπως τον ονειρεύομαι.

1. Σημαντική αναδάσωση του Άλσους από Δημότες, που με τα παιδιά τους θα φυτέψουν ένα-δύο δεντράκια και θα τα … υιοθετήσουν ποτίζοντάς τα και προσέχοντας την ανάπτυξή τους. Αυτό μηδενίζει το κόστος και διαμορφώνει μια θετική κοινωνική αντίληψη για παιδιά και γονείς.

2. Φυσικά και θα μπορούσε να αναλάβει παράλληλα και μια εξειδικευμένη επιχείρηση την αναβάθμιση του Άλσους γενικότερα, αφού άλλωστε ήδη υπάρχει, χρόνια τώρα (!) μια σχετική προσφορά. Ότι όμως είναι να γίνει, ας γίνει τώρα και όχι σε άλλα τόσα χρόνια !

3. Απαραίτητη είναι και μια καφετέρια κοντά στη Λίμνη με σχετικά μικρούς εσωτερικούς χώρους, αλλά μεγάλους εξωτερικούς. Πόσο κρίμα είναι που ενώ υπήρχε ο Κένταυρος, αντί να τον διαμορφώσουν σε ένα πιο περιορισμένο και όμορφο Καφέ, τον κατεδάφισαν με μια βιαστική, ανούσια απόφαση καταστρέφοντάς τον ανεπανόρθωτα. Τώρα αφού πληρώσαμε την κατεδάφιση θέλουν να ξαναχτίσουν ένα Καφέ γιατί κατάλαβαν πως ένας τέτοιος χώρος είναι εντελώς απαραίτητος για τους περιπατητές. Ας ξαναχτιστεί λοιπόν, αφού … λεφτά υπάρχουν.

4. Τα υπόλοιπα μικρά ξύλινα κτίσματα στα διάφορα σημεία της κεντρικής περιοχής του Άλσους, θα μπορούσαν – και θα πρέπει – να στεγάζουν κάποια μαγαζάκια εξυπηρέτησης των περιπατητών. Γιατί να χάνουμε έσοδα (λεφτά υπάρχουν;) και να καταστρέφονται με τον καιρό, αφήνοντάς τα ανεκμετάλλευτα;
5. Τα λοιπά άχρηστα κτίσματα, όπως τα γκαράζ, κάτι ντουβάρια, στάβλοι και αποθήκες, είναι αυτά που θα έπρεπε και πρέπει να γκρεμιστούν άμεσα, αντί αυτό του κεντρικού Κένταυρου που κατεδάφισαν εν μιά νυκτί.
6. Οι κρουνοί πυρασφάλειας πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμοι και εύχρηστοι για τον καθένα, ώστε, όποιος αντιληφθεί φωτιά να μπορεί να επέμβει άμεσα.
7. Να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ποτίσματος των παλαιών δέντρων (τα νέα θα τα προσέχουν και οι … ανάδοχοι, όπως είπαμε) με καθαρό νεράκι και όχι με το εμπλουτισμένο με χημικά νερό της Λίμνης.
8. Τέλος προτείνω η Λίμνη μας να γίνει πισίνα για κολύμβηση. Έχει ένα σημαντικό μέγεθος, έχει γκαζόν, έχει γύρω της τραπεζάκια με παγκάκια, έχει σκιές δέντρων και άπλετο χώρο. Τι άλλο θέλουμε; Ο Δήμος μας βρίσκεται πολύ μακριά από τη θάλασσα και θα ήταν ευχής έργο να χαρίσει στους δημότες – ειδικότερα στα παιδάκια και στους φτωχότερους – τη δυνατότητα μιας βουτιάς κοντά στο σπίτι τους. Είναι αμαρτία να υπάρχουν πινακίδες που απαγορεύουν το κολύμπι λόγω κινδύνων από τα χημικά ή να υπάρχουν κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας από τα άχρηστα σιντριβάνια, που ένας Θεός ξέρει γιατί και με πιο τεράστιο κόστος έγιναν. Μια λοιπόν σωστά διαμορφωμένη πισίνα, αντί μιας λίμνης, που κάποτε έχει και άλλοτε δεν έχει νερό, θα είναι βάλσαμο για την Φ/Χ.

9. Αν πάλι κανένας Φιλαδελφειώτης δεν αγαπάει το κολύμπι και την ηλιοθεραπεία, ας βάλουν μέσα αντί για τα πανάκριβα χημικά ψαράκια, νούφαρα και βατραχάκια. Αυτά θα μας διασκεδάζουν και θα φροντίζουν καλύτερα και οικο-λογικότερα για την καθαριότητά της Λίμνης μας, από ότι τα βλαβερά χημικά.

Για να «… δούμε, τι θα δούμε» από όλα αυτά, για να μην καταλήξουμε στο απόφθεγμα των φοιτητικών μου χρόνων: «Όπως βλέπετε, δεν βλέπετε τίποτα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s