Αναγκαία – όσο ποτέ άλλοτε- μια νέας μορφής παλιγγενεσία

%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1%cf%83

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

(Φιλόλογος)

 

Πριν από λίγο διάστημα γιορτάσαμε, όπως κάθε χρόνο, την 25η Μαρτίου. Την ημέρα που σηματοδοτεί την επέτειο της Εθνικής Εξέγερσης του 1821 , της Επανάστασης που οδήγησε στο να αποτιναχτεί μετά από τεσσερισήμισι αιώνες ο οθωμανικός ζυγός και όλα όσα τον συνόδευαν: Η ανελευθερία, η υποτέλεια ο σκοταδισμός σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά, θρησκευτικά. Η πορεία προς την διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους εντός της ιστορικής του επικράτειας οδηγούσε σε μια ολότελα νέα εποχή. Αποτελούσε αναμφίβολα μια καθολική αναγκαιότητα και πανεθνική επιθυμία που επιτέλους δικαιωνόταν.

Ας μου επιτραπεί το να παραλληλίσω την σημερινή κατάσταση κατά κάποιον τρόπο με αυτή που επικρατούσε την περίοδο 1453-1821. Σαφώς αξίζει να αναφερθεί πως τώρα ζούμε σε ανεξάρτητο κράτος, υπό καθεστώς Δημοκρατίας.

Όμως δυστυχώς μας περιβάλλουν διαφόρων ειδών νέοι “ζυγοί”. Πρώτος και κύριος αυτός του άκρατου “εθνικολαϊκισμού”. Ο εθνικολαϊκισμός είναι η στείρα μετάθεση των ευθυνών για την δική μας προβληματική κατάσταση στους άλλους, η κατασκευή “φανταστικών εχθρών” και όλα αυτά με μια αίσθηση δικής μας εθνικής υπεροχής. Από αυτό τον ακατάσχετο εθνικολαϊκισμό πάσχουν οι σημερινοί κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Το πιο επικίνδυνο είναι πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον μεταδώσουν και στους πολίτες, σε όλους μας.

Ο εθνικολαϊκισμός οδηγεί με την σειρά του αναπόφευκτα στην ελλειμματική συνολική προσπάθεια για όσα πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του κράτους και της οικονομίας. Οι λάθος ή απλά οι αποσπασματικές πολιτικές καταλήγουν σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα (κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλειες θέσεων εργασίας, κλείσιμο μπλοκ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυξανόμενη φυγή νέων στο εξωτερικό, οριζόντια μέτρα και άδικες περικοπές κλπ). Τελική, μοιραία και αναπόφευκτη κατάληξη το να βρισκόμαστε διαρκώς μέσα στην “μέγγενη” των μνημονίων, των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και αξιολογήσεων χωρίς δυνατότητα διαφυγής, όπως έπραξαν επιτυχώς άλλες χώρες με παρεμφερή προβλήματα.

Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να δούμε μια αχτίδα φωτός μέσα στο τούνελ;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Μια νέας μορφής “παλιγγενεσία”: Η καθολική και δυναμική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατ αρχάς μέσω της αναθέρμανσης της οικονομίας. Προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση της φορολογίας, διατήρηση σταθερών φορολογικών συντελεστών, ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι μερικά από τα απαιτούμενα και σωστά βήματα για ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως και άλλα αναγκαίες κατευθύνσεις, πέραν της οικονομίας: Πρώτον,η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα με προσοχή και επιμέλεια ώστε αυτός να είναι αποδοτικός, οργανωμένος και φιλικός στον πολίτη. Ευέλικτο κράτος σημαίνει καλύτερο κράτος.

Επιπλέον, μεγάλης σπουδαιότητας είναι το να αποκτήσει η χωρα μας αξιόπιστη εικόνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα από “πυρήνας” της Ευρώπης έχει καταντήσει τα δύο τελευταία χρόνια “παρίας” της ευρωπαϊκής και διεθνούς σκηνής με υπογραφή Τσίπρα -Καμμένου. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα.

Όλα τα προαναφερθέντα είναι σαφές πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό το καθεστώς της σημερινής κυβέρνησης. Χρειάζεται αναντίρρητα μια φιλελεύθερη προοπτική, μια κυβέρνηση πολιτικής ορθότητας, ρεαλισμού και κανονικότητας. Οι πολίτες, μετά από 7 χρόνια ύφεσης και μνημονίων, θεωρώ πως είναι έτοιμοι να ακούσουν και να υποδεχτούν με ζέση την φωνή που θα τους πει την αλήθεια και όσα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση των ουσιαστικών και αποτελεσματικών αλλαγών και όχι αυτόν που θα τους υποσχεθεί τα πολλά και απραγματοποίητα.

Για αυτό το λόγο θεωρώ πως πρέπει να υποστηριχθεί η “¨Συμφωνία Αλήθειας” που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, η μοναδική όαση λογικής και ρεαλισμού μέσα στο γενικότερο πολιτικό σύστημα. Ώστε να τεθούν οι βάσεις για να γίνει πράξη η απαραίτητη “νέα παλιγγενεσία”, μέσα από την μεγάλη πολιτική αλλαγή ορθολογισμού που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος. Αποτελεί χρέος μας η Ελλάδα να είναι το 2021 -διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση- ένα κανονικό κράτος, ορθά δομημένο, οικονομικά αυτάρκες και εντός ευρωπαϊκής οικογένειας. Πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία καλύτερη χώρα από αυτήν που παραλάβαμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s