Μια όμορφη βραδιά διοργάνωσε ο Συνδέσμος Μικρασιατών

1

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 12 ΜΑΙΟΥ 2017 

                                                                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 στο cafe «ΚΡΙΝΟΣ» η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!» από τις εκδόσεις Ωκεανός και η Έκθεση έργων τέχνης » Από την Θάλασσα»  του Γιάννη Καλογήρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» Χρήστο Τριανταφύλλου ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά τον νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες του Συνδέσμου τον Απρίλιο του 2017.

Την Αντιπρόεδρο Χαρά Καμπέρη, τον Γενικό Γραμματέα  Χρήστος Κοπελούσο, την Ταμία Σοφία Αλεφραγκή, τον Υπ. πολιτιστικών εκδηλώσεων Γιάννη Τομπούλογλου, τον Υπ. Δημοσίων Σχέσεων Βασίλης Γεωργιάδη, την Υπ. Θεάτρου Ευφροσύνη Κακογιαννάκη – Λιβανίου, την Υπ. Κοινωνικών θεμάτων  Μαρία Βούλγαρη, την Υπ. Επικοινωνίας Μίνα Μαριολή, την Πρόεδρο της Εξελικτικής επιτροπής Νούλη Βαλάκου, το μέλος της Εξελικτικής επιτροπής Νίκο Παπαδόπουλο, το μέλος της Εξελικτικής επιτροπής Βασίλη Καπλανίδη, τον Υπ. Αθλητισμού  Γιώργο Σαββαϊδη, την Υπ. Εκδόσεων Στεφανία Νίκα, την Υπ. Σχέσεων με αδελφά σωματεία Ειρήνη Καμβύση, τον Υπ. Οικολογικών Δράσεων Αντώνη Λεφάκη, την Υπ. Νεολαίας Έλλη Κατσίβελου, την Υπ. Συντακτικής ομάδας περιοδικού Κωνσταντίνα Σόγια, την Υπ. Οργάνωσης των γραφείων του Συνδέσμου Ρένα Σταματοπούλου (από το μητρώο φίλων του Συνδέσμου).

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών τόνισε:

Μικρασιάτες και Μικρασιάτισσες , φίλες και φίλοι θα ξεκινήσουμε με την έκθεση έργων τέχνης από την Θάλασσα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αμέσως μετά την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου.

Ειλικρινά είναι μεγάλη χαρά για τον Σύνδεσμο Μικρασιατών αλλά και για μένα προσωπικά να διοργανώνουμε την συγκεκριμένη έκθεση. Είναι μεγάλη χαρά που συνεργαζόμαστε και παρουσιάζουμε απόψε, τα έργα τέχνης του Γιάννη Καλογήρου.

Η απέραντη αγάπη του κ. Γιάννη   για το γαλάζιο της θάλασσας ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι πριν δεκαπέντε χρόνια.  Το αρχικό αντικείμενο της τέχνης του είναι η περισυλλογή, στην κυριολεξία τα σκουπίδια της θάλασσας που μέσα από αυτά δημιουργεί. Προστάτης και βοηθός σε όλη αυτή την προσπάθεια όπως και ο ίδιος δηλώνει είναι ο Αϊ Νικόλας.

Με το βαρκάκι ο κ. Γιάννης  γυρίζει στις ερημικές παραλίες και ψάχνει για ξύλα, όστρακα, παράξενες πέτρες, έχει κάνει χιλιάδες βουτιές για να βρει όπως είπαμε σκουπίδια της θάλασσας και να τα μετατρέψει σε έργα τέχνης.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Καλογήρου, τον μαέστρο της Χορωδίας του Συνδέσμου Μικρασιατών που απόψε μας παρουσιάζει αυτά τα ανεκτίμητα έργα τέχνης.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Καλογήρου ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του  Σύνδεσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας για την φιλοξενία, ειδικότερα δε ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, τονίζοντας: «Ο Πρόεδρος μας ήταν ο άνθρωπος που με έπεισε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη -σημαντική για μένα-  έκθεση, τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που πάντα είναι δίπλα μας και πάντα έχει τον χρόνο να μας βοηθάει.

Η εκδήλωση συνέχισε με την παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ».  Το βιβλίο παρουσίασε εκτός από τον συγγραφέα, η Αλεξάνδρα Στεργίου (εκπαιδευτικός) και αποσπάσματα από το βιβλίο αφηγήθηκε  η Κωνσταντίνα Σόγια (αφηγήτρια, εκπαιδευτικός).

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών  Χρήστος Τριανταφύλλου είπε για το βιβλίο:

Έχουμε την τιμή και τη χαρά να παρουσιάζουμε σήμερα, στο πλαίσιο των λογοτεχνικών δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας το βιβλίο του

Θοδωρή Δεύτου «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!» από τις εκδόσεις » Ωκεανός»

Στο βιβλίο αυτό, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, όπως και τα περισσότερα του συγγραφέα, μέσα από βιώματα γυναικών, ικανών αλλά και επιρρεπών στον έρωτα φωτίζεται ένας τόπος και μια ιστορική περίοδος.

Ο τόπος είναι η Κωνσταντινούπολη, αλλά και η γενικότερη Ανατολή , ο ελληνισμός της Ανατολής, οπότε από αυτόν και μόνο το λόγο το βιβλίο ως Μικαρασιάτες μας αφορά άμεσα.  Όπως αφορά και του Πόντιους ένα από τα προηγούμενα βιβλία του  άλλωστε που έχει τίτλο : «Η Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής

Με τον ελληνισμό της Ανατολής ασχολούνται και τα προηγούμενα βιβλία του Συγγραφέα, τα οποία έχουν τύχει ευρύτατης αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό.

Ο ίδιος δεν είναι Μικρασιάτης, είναι Ηπειρώτης. Όμως είναι κι αυτός κοντά στην έννοια και την αίσθηση του αλύτρωτου έλληνα, αφού ο πατέρας του έχει έλθει στα Γιάννενα από τα χωριά της Βορείου Ηπείρου. Κοντά είναι και στην αντίληψη για  την ζωή που έχουν οι ανατολίτες, ιδίως στην έννοια του κισμέτ, που στα βιβλία του είναι κυρίαρχο.

Με την λογοτεχνία ήλθε ως συγγραφέας σε επαφή σε μεγάλη σχετικά ηλικία, 45 ετών, αλλά από την αρχή απέκτησε μαζί της σχέση ερωτική. Τέτοια που να αφήσει τη διδαχή στα σχολεία -είναι μαθηματικός- και να ασχοληθεί αποκλειστικά μαζί της .

Ο  Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986-2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 με το λαογραφικό βιβλίο  Ηπειρώτικος γάμος.

Από τότε μέχρι το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα έχει εκδώσει τα εξής  βιβλία:

2016)     Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ!, Ωκεανός

(2015)   Τραπεζούντα, Το διαμάντι της Ανατολής, Ωκεανός

(2011)   Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;, Μπουκουμάνης

(2008)   Σμύρνη, συγγνώμη, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2006)   Μη ρωτάς γιατί, Δωδώνη

 

Η βραδιά έκλεισε με καφέ και τσάι και φυσικά με παραδοσιακούς λουκουμάδες του cafe ΚΡΙΝΟΣ.

 

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ                                                 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΣΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s