Περί φιλίας…

images(233)

Τόσο ο Φράνκο στην Ισπανία, όσο και Χίτλερ, όταν ετοίμαζε μεθοδικά την κήρυξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στηρίχθηκαν στην «πέμπτη φάλαγγα», δηλαδή ένα δίκτυο από δήθεν πατριώτες, οι οποίοι όμως υπογείως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περάσει ο φασισμός κι ο ναζισμός.

Κυρίως μέσω πληροφοριών που διέσπειραν παρουσιάζοντας την μέρα για νύχτα και αντιστρόφως. Δούλευαν στην πραγματικότητα για τον εχθρό της πατρίδας τους.

Ο πιο γνωστός πεμπτοφαλαγγίτης είναι ο συνώνυμος με την προδοσία Κουίσλιγκ, ένας φαιδρός αρχηγίσκος κόμματος, δήθεν υπερπατριώτης, που παρέδωσε τη χώρα του, τη Νορβηγία, αμαχητί στον Χίτλερ.

Η ιστορία έχει πολλές φορές επαναληφτεί από τότε, και τελευταία στην περιοχή μας ως παρωδία. Σύγχρονοι Κουίσλινκ γυρίζουν και λένε ότι κάποιοι από συγκεκριμένη παράταξη …άλλαξαν σιωπηρά στρατόπεδο, και πήγαν,  σε ένα που μάλλον στους ίδιους ταιριάζει λόγω πολιτικής ιδεολογίας και φιλοσοφίας ζωής.

 Άστους, ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει, αλλά και θα δει. Άλλωστε «ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου», που λέει κι ο Σοφοκλής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s