ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ  «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

 

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 11  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018

Τραγικές γυναικείες φιγούρες με τα παιδιά στην αγκαλιά  ατενίζουν  προς  το Αιγαίο,  και αναλογίζονται τι τους περιμένει στη νέα τους γη, αν ποτέ καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκεί.

Δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική, πιο γνώριμη εικόνα των τραγικών στιγμών της καταστροφής της Σμύρνης και αυτή την εικόνα διάλεξε ο γλύπτης  να αναπαραστήσει στο ορειχάλκινο Μνημείο Μικρασιατών που εγκατέστησε το 1993 στο τρίγωνο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Στα 24 χρόνια που μεσολάβησαν από την εγκατάστασή του πόσοι από εμάς, διαβαίνοντας από μπροστά του δεν δακρύσαμε αντικρίζοντας το, και αναλογιζόμενοι τα όσα έζησαν, τα όσα ακούσαμε να μας  διηγούνται οι παππούδες και οι γονείς μας!

Ήλθε η στιγμή να δακρύσουμε και για την βεβήλωση, την καταστροφή του μνημείου της καταστροφής.  Είναι άγνωστο ποιοι την επιχείρησαν και το πιθανότερο είναι πως δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Δεν λυπούμαστε για την ίδια την καταστροφή του μνημείου και δεν θεωρούμε ότι το μνημείο βεβηλώθηκε. Οι ήρωες πρόγονοί μας και οι πράξεις τους παραμένουν αγέρωχοι και μας καλούν να μιμηθούμε το παράδειγμά τους. Βεβηλώθηκαν όμως εκείνοι που το έκαναν,  νεαρής ηλικίας προφανώς, που αντί να βαδίζουν μπροστά μαχόμενοι για τα σημερινά τεράστια προβλήματα της χώρας, που θα αντανακλαστούν πάνω στις δικές τους ζωές, προσπαθούν να απαξιώσουν τον ηρωισμό των προγόνων τους.

Και για αυτό πρέπει να δακρύσουμε. Για το περίσσιο θάρρος που δώσαμε  ως κοινωνία σε κάποια μέλη της να μην σταματά μπροστά σε τίποτα. Να μην μπορούν να ξεχωρίσουν το υψηλό και το ιερό, τον σεβασμό στα Θεία και να μην υπάρχει πια μέσα τους η ντροπή και η αναστολή που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα κτήνη.

Μόνο λύπη…

  

                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χρήστος Τριανταφύλλου                                          Χρήστος Κοπελούσος

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Χαρά Καμπέρη, Σοφία Αλεφραγκή, Γιάννης Τομπούλογλου, Ευφροσύνη Κακογιαννάκη, Μαρία Βούλγαρη – Νένε, Μίνα Μαριολή, Βασίλη Γεωργιάδης, Νούλη Βαλάκου, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Καπλανίδης, Κωνσταντίνα Σόγια, Στεφανία Νίκα, Έλλη Κατσιβέλου, Γιώργος Σαββαίδης, Αντώνης Λεφάκης, Ρένα Σταματοπούλου, Ειρήνη Καμβύση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s